Roskilde står over for et usædvanligt paradoks, for mens havnen kæmper med problemer som iltsvind og fiskedød, lever Roskilde Fjord i bedste velgående. Dette skarpe skel mellem de to områder afslører, hvordan lokale forhold kan variere dramatisk inden for samme fjord.
Det skrev SN.dk i sidste uge (se her) – kræver abonnement.
Roskilde Havn lider i øjeblikket af iltmangel, som har kvalt alt liv i bunden. Dette har skabt et billede af en fjord, der er død og ude af stand til at støtte livet. Men dette er kun en del af historien. På den anden side af fjorden er der en helt anden virkelighed.
Fritidsfiskere i Roskilde Fjord rapporterer om en sund og rig fiskebestand. Her er der masser af ål, skrubber, makreller, hornfisk, ørreder, sild og rejer. Ifølge Mikael van Deurs, lektor og havbiolog ved DTU Aqua, er fjorden faktisk en af de bedre fjorde i Danmark med hensyn til fiskebestand.
Selvom der generelt er færre fisk i Danmark end for 100 år siden, har Roskilde Fjord det bedre end mange andre fjorde.
Van Deurs DTU bemærker, at fiskebestandene er forbedret i forhold til for 20-30 år siden, takket være bedre kontrol med næringsstofudledninger. Roskilde Fjord, med sin rige fiskebestand, bekræfter dette.
Fritidsfiskerne har også bemærket, at makreller, som ikke var udbredte i fjorden for nogle årtier siden, nu er blevet en almindelig art. Dette skift i bestanden viser, hvordan miljømæssige forbedringer kan føre til øget biodiversitet.
Selvom iltsvind og fiskedød i havnen kan give et negativt indtryk af hele fjorden, er det klart, at Roskilde Fjord som helhed trives. Dette paradoks illustrerer, hvordan lokale miljøforhold kan variere, og hvordan nogle dele af et økosystem kan blomstre, selvom andre kæmper.