Rødspætte-fartøj rigger om til tungefiskeri

Rødspætte-fartøj rigger om til tungefiskeri

Skipper Alex Åkerstrøm Jensen med garnskibet SH 14 Kristina af Husum, ligger ved Nordhavnskaj i Hvide Sande og rigger om til tungefiskeri.

Efter et lidt sløjt rødspættefiskeri, hvor vejret har drillet lidt for meget, meldes der nu om et begyndende godt tungefiskeri i kanalen. Med vandtemperaturer på omkring 7 – 8 grader og forlydende om at de er begyndt at tage tungerne kystnært ved Holland, har givet skipperen på den knapt 17 meter lange garnbåd, mod på at tage af sted i dag.

Der ligger mange overvejelser til grund, inden stævnen sættes sydover. ”Sidste år ved denne tid, tog vi afsted midt i en snestorm,” fortæller Skipperen Alex til FiskerForum, ”men i år ser det heldigvis noget bedre ud.”

Panderynkerne kommer dog hurtigt frem igen, for priserne for tunger var i top i sidste uge, men det nyeste udtræk fra Auktionen i Scheveningen, angiver her til morgen en auktionspris på bare 7 Euro pr. kilo (svarende til Dkr. 52,- pr. kilo). Priserne svinger dog lidt hele tiden, men med udsigterne til at hollænderne, får ekstra 40 bomtrawlere over på Pulskor fiskeri ( bomtrawl, som udstyres med impulsapparater der afgiver elektrisk stød) bekymrer ligeledes.

”Hollænderne har i forvejen 42 licenser til Pulskor fiskeriet, og en udbygning her til det dobbelte, kan skævvride fiskerriet,” siger Alex Åkerstrøm Jensen og fortsætter, ”det er dog ikke bevist, at dette elektriske fiskeri, skader bunddyr og larver samt andre fiskearter. Men fiskeriet er endnu så nyt, at man endnu ikke har meget erfaring og historik at bygge på. Men logisk set, har hollænderne mulighed for at skrue op for strømstyrken. Så der skal ikke meget fantasi til at forestille sig, at helt små fisk ikke klarer påvirkningen og hvordan ser det så ikke ud med fiskenes fødegrundlag, som børsteorm og larver samt små muslinger,” slutter den bekymret fiskeskipper fra Hvide Sande.

Hollandsk Pulskor fiskeri fra bomtrawler. Den nye fiskerimetode betegnes som skånsomt fiskeri. I stedet for kæder, som slæbes hen over havbunden, bruger man nu et bomtrawl, som med hjælp af elektriske impulser, skræmmer tunger og rødspætter ud af sandbunden. Dermed berøres havbunden langt mindre, samtidig med fartøjet sparer betydelige mængder brændstof. I kombination med et andet nyt redskab, det såkaldte ’sumwing’ (en slags bomtrawl som svæver over bunden), kan energibesparelserne blive så betydelige, at de store bomtrawlere atter kan fiske økonomisk rentabelt. Ingen danske fartøjer har tilladelse til at fiske ved hjælp af elektricitet.

SH 14 Kristina tager hvert år, den 35 til 40 timer lange tur til den hollandske vestkyst, for at fiske sin tungekvote i den engelske kanal. Med en fire mands stor besætning samt 850 tungegarn, hvor der hives hver morgen, er båden fuldt optaget, til hen først på sommeren, med landinger til Fischauktion Schevenigen ved Den Haag i Holland. Skipper regner med at SH 14 Kristina igen vil ramme Hvide Sande Havn, midt i sommerferien i år, hvor skibet skal have en overhalling på Hvide Sande Skibs- og Bådebyggeri.

FiskerForum.com