RID-pumpen benytter princippet fra den græske matematiker Arkimedes skruepumpe, der blev udviklet 200 år før vores tidsregning.
Men den er ifølge producenten, det norske MMC First Process, blevet en »gamechanger« for fremtidens fabrikker der ønsker at pumpe fisk på en mere skånsom, hygiejnisk og grønnere måde end det traditionelle transportbånd.
Et kæmpe potientealle i RID-Pumpen
Det er som fabrikschef Rune Hoddevik fra Pelagia Liavåg, der fileterer og frysepakker fisk, »Havde vi haft valgmuligheden i dag, ville vi overvejende have benyttet RID-pumpen og ikke så mange transportbånd. Vi har nu haft RID-pumpen fra MMC First Process til afprøvning i et par sæsonner. Det gav en betydelig kapacitets forøgelse på næsten 20 procent og en langt bedre og mere skånsom transport af fisken.
Opdagelsen var egentlig den islandske tekniker og ingeniør Ragnar Ingolfsson, der har arbejdet med fiskeindustrien i årtier. Efter et besøg hos en skolekammerat observerede han noget der satte tankerne igang, om at bruge Arkimedes »skruepumpe« til at flytte fisk med istedet. Udfordringen var at få skruen, som transporterer vand, til at være skånsom nok til også at håndtere fisk. Ikke bare skubbe fisken, men også pumpe den op samtidig. Løsningen blev en kombination af luft og vand, som Ingolfsson fik balanceret, så fisk med dette pumpesystem, hurtigt og skånsomt blev transporteret fra A til B. For at gå til ekstremerne, prøvede Ingolfsson med æg og tomater. Trods adskillige forsøg forblev æggene hele uden revner i skallen og tomater var så godt som nye når de var blevet transporteret igennem RID-Pumpen (Ragnar Ingolfsson Pumpen).
Transport af både filet og levende fisk
Pumpen anvender et 200 millimeter rør og har en kapacitet på 115 kubikmeter vand i timen, men pumpen er skalérbar og kan bruges til alt fra unglaks, til dele af torsk eller anden hvidfisk. Den skånsomme transport gør det derfor muligt at transportere alt fra filet til levende fisk. Og systemet, som både suger og pumper, kan derfor bruges til både at flytte fisk på land og til vands ombord på fiskefartøjer.
Fisken er under transporten altid i kølet vand. Derfor holdes temperaturen lav på fisken og man sparer efterfølgende dyr energi til frysning. At fisken er i lukkede rørsystem er mere hygiejnisk end på de åbne transportbånd, og rengøring og vask er selvsagt langt lettere og noget nemmere end på tilsvarende åbne transportbånd. Dette sparer både arbejdstid og vaskemidler.
RID-pumpen ændrer overordnede på den måde vi fremover vil flytter fisk fra A til B. Det patenteret RID-system er en revolutionerende og innovativ nyskabelse for branchen. For det er langt bedre for fisken og det er derfor også rigtig godt for hele fiskeribranchen.
Du kan læse hele nyheden på Kystmagasinet her