Derimod er der makrel nok i vinterhalvåret i den nordlige del af Nordsøen, men betydeligt færre makrel når de gyder i foråret fordi fødemængden ikke er tilstrækkelig. I stedet breder makrellen sig længere ud i Atlanterhavet.
Fremtiden for makrelbestanden i Nordsøen ser derfor ikke for god ud. I en Ph.d. afhandling af DTU`s Teunis Jansen er problemet beskrevet indgående. De sydgående havstømme fra Grønland, mod nordeuropa, er ændret pga. temperaturstigningerne og klimaforandringerne. Det går udover den fødemængde der normalt flyder med strømmen til Nordsøen.
Specielt vandlopperne, der er makrellens foretrukne fødekilde, forekommer slet ikke i samme antal som tidligere og det faktum vil derfor på sigt give betydeligt færre makreller i Nordsøen.
En af mulighederne for at få vendt denne kedelige udvikling, påpeger Teunis Jansen i sin afhandling er, at det er en absolut nødvendighed at løse makrelkonflikten med de nordatlantiske øer, Island og Færøerne De internationale aftaler om bæredygtigt og optimalt fiskeri, skal følges ellers ender det med at man har set den sidste makrel i Nordsøen.
Kilde: DTU
FiskerForum.com