Tværfaglig ekspertise og samarbejde er nøgleordene i et udviklingsprojekt, der skal sikre, at danske fiskefartøjer bliver væsentlig mere energieffektive. Målet er en besparelse på 30-40%.
Tværfaglig ekspertise og samarbejde er nøgleordene i et udviklingsprojekt, der skal sikre, at danske fiskefartøjer bliver væsentlig mere energieffektive. Målet er en besparelse på 30-40%.
Bornholms og Christiansø Fiskeriforening, DTU Aqua og Espersen A/S er projektdeltagere i et udviklingsarbejde, som har en målsætning om at sikre fiskefartøjerne et betydelig lavere energiforbrug pr. fanget enhed. I projektet trækkes på viden og produktudvikling fra en række førende konsulenter og udstyrsleverandører. De praktiske forsøg sker på bornholmerfartøjet R 254 ”Katrine-Kim”, der fremover kan blive energi duks i Østersøfiskeriet.
”Et ultimativt projekt”, kalder redskabseksperten Ulrik Jes Hansen det kommende forsøg. Via firmaet Catch-Fish er Ulrik Jes Hansen udvalgt til at deltage og bibringe projektet viden og erfaring bl.a. omkring trawl, poser og liner. Engageret forklarer han om de store muligheder der opstår, når man samler forskellige eksperters viden omkring samme projekt. ”Vi får her mulighed for at stille spørgsmålet; Hvor er toppen – hvor udnytter vi potentialet ?”.
Vod og trawlfolk er ifølge Ulrik Jes Hansen meget dygtige, men faktum er, at der produceres og sælges mange nye trawl, som ikke tager hensyn til den nyeste viden. Nu forventer projektdeltagerne at kunne vise, at ny teknologi, kombineret med den nyeste viden og nyudviklede trawlskovle, samt brug af tyndere og stærkere liner, vil være lig med betydelige energibesparelser.
Ulrik Jes Hansen er ejer af firmaet Catch-Fish, der bl.a. rådgiver og underviser om energieffektivisering og brug af net og trawl. Erfaringen er bl.a. skabt via ca. 30 års ansættelse ved prøvetanken på Nordsøcenteret, Hirtshals.
De første praktiske fiskeriforsøg på R 254 ”Katrine-Kim” forventes, ifølge Ulrik Jes Hansen, gennemført i efteråret 2010.
Konsulentvirksomheden Gemba er projektkordinator. Herfra forklarer seniorkonsulent Povl Tørring til Fiskeritidende, at han tror der kan skabes en besparelse på 30-40% pr. fanget enhed, såfremt der opnås fuld anvendelse af alle teknikker.
Projektets gennemførelse er afhængig af økonomisk støtte fra Europæiske Fiskerifond.