Efter en omfattende opdatering er SINTEF Fiskeri og havbruk A/S’ prøvetank i Nordsøen Forskerpark nu klædt på til at møde kunders og myndigheders krav mange år frem i tiden.
Mest synligt er det nye bånd, der udgør ‘havbunden’ i tanken. Men også de fire el-motorer, der driver båndet, så det bevæger sig med den ønskede hastighed, er udskiftet. De nye vekselstrømsmotorer er langt mere effektive end de udskiftede, knapt 30 år gamle jævnstrømsmotorer, hvilket gør anlægget mere energivenligt.
Det er det tredje bånd i anlægget, så med den samtidige udskiftning af motorerne kan man i høj grad sige, at vi i dag råder over en prøvetank version 3.0, siger daglig leder af prøvetanken, Kurt Hansen.
Den 1200 kubikmeter store prøvetank anvendes først og fremmest til at afprøve fiskeredskaber under realistiske forhold. Redskaberne trækkes gennem vandet og hen over bunden, mens et datasystem foretager og registrerer målinger til videnskabelig beskrivelse af det, der foregår. Samtidig kan det hele følges udefra gennem den store panserglasrude.
Den største udfordring i forbindelse med opdateringen har været det nye bånd, som er specialfremstillet til prøvetanken.
Båndet består af et 41 meter langt og 7,8 meter bredt tæppe fremstillet af polyamid og polyester. Leo Lyngby fra Vendsyssel Tagmaling har brugt tre-fire uger på at male tæppet og dets streger, der skulle placeres så præcist, at det var nødvendigt at benytte laserudstyr til opgaven. Efter endt malerarbejde skulle tæppet tørre i en måned, før det kunne installeres i tanken.
Malerarbejdet udførte Leo Lyngby i en tom lagerhal ved en konstant temperatur på 15 grader. Det hvide tæppe skulle males to gange, og han skønner, at der der brugt ca. 400 liter maling til opgaven.
Kurt Hansen er yderst tilfreds med det udførte arbejde, der er udført med en specialfremstillet maling.
Den vandbaserede maling blev grundigt testet for holdbarhed, inden vi besluttede os for den. De røde streger med 50 centimeters mellemrum står skarpt tegnet på den blå bund og gør båndet til det præcise redskab, vi skal bruge til vore målinger, siger han.
Det er Nordsøen Forskerpark, der står som ejer af prøvetanken, som SINTEF lejede for godt 10 år siden. Sidste år blev lejeaftalen fornyet for endnu 10 år, og i den forbindelse blev parterne enige om den fornyelse og modernisering af tanken, som nu har fundet sted.
Vi er stolte af vores helt unikke prøvetank, som der kun findes få lignende af i verden, og vi er meget glade for at have SINTEF som lejere og brugere af tanken, så derfor tøvede vi ikke med at investere i en modernisering”, siger Nordsøen Forskerparks direktør Jens Hjorth.
SINTEF’s prøvetank har en unik position på markedet og benyttes af fiskere, vodbindere og offshore-virksomheder fra hele verden. Kurt Hansen oplyser, at efterspørgslen efter at benytte tanken er solid og inde i en god udvikling.
De senere år har et nyt forretningsområde for tanken vokset sig større og større, nemlig tests for olieindustrien. Når der udvikles installationer som rørledninger og andet, så er det vigtigt, at de konstrueres således, at fiskernes redskaber ikke beskadiges. I prøvetanken kan det afprøves med modeller af både installationer og trawl- og skovlmodeller, hvad der sker i de tilfælde, hvor fiskernes og olieindustriens grej kommer i nærkontakt på havbunden.
Det er ét af de arbejdsområder, vi forventer os en del af fremover, siger Kurt Hansen.