Nu kan du fiske rejer og hellefisk fra den gode stol i stuen, for Knr.gl præsenterer i denne artikel os for et helt nyt computerspil fra en række forskere, der skal få os til at tænke over bæredygtigt fiskeri i Grønland.
Når fiskerne slæber trawlet henover havbunden og fylder det med rejer, så kommer der både mad på bordet, men også penge i kassen. Men hvad sker der egentligt, dernede dybt under vandet.
I Computerspillet »Tricky Trawling« kan du selv prøve at fiske langs den Grønlandske vestkyst og prøve at finde balancen mellem udnyttelsen af ressourcerne og samtidig bevare naturen.
Det grønlandske Naturinstituttet har i samarbejde med forskere fra London udviklet computerspillet, så spillerne kan lære lidt om den verden under vandet, som findes kystnært Grønland.
Computerspillet »Tricky Trawling«
Bliv en bæredygtig fisker i Grønland – Vælg din figur og giv den et navn. Klik på de forskellige figurer på havnen og bliv bekendt med forholdene. Nanette arbejder indenfor naturforvaltningen og du kan også søge råd hos Martin omkring udstyr og vedligehold m.m. og Marloq arbejder på havnen med kvoter og losning. Du får tildelt en kort over fiskepladserne, hvor du skal vælge hvilket område du vil fiske hellefisk og rejer – hus nogle af områderne er beskyttede mod fiskeri. Dvs. der er mange ting at tage højde for, inden trawlet skal slæbes og takles. God fornøjelse!
Det er svært, men spillet giver samtidig stof til eftertanke i forhold til balancen mellem naturbevaring og naturudnyttelse. Det giver også en god dialog med andre, som måske ikke har fiskeriet inde på livet til dagligt. Det giver dem forståelsen af, hvor vanskeligt det kan være at fiske fornuftigt og bæredygtigt og hvor mange regler og forordninger man skal holde rede på inden og under fiskeriet. Et computerspil der giver stof til eftertanke og en større forståelse af fiskeriet.
Grønlandsk Klimadag
Lørdag den 16. februar 2019 er det grønlandsk Klimadag i Katuaq i Nuuk mellem klokken 10.00 og klokken 16.00. Her kan man blandt andet prøve at spille spillet og se videooptagelser fra dybhavet omkring Grønland. Du kan læse mere om programmet her.