Ifølge Danmarks Statistik har der været en generel prisstigning på fødevarer på 10,1 pct. målt fra maj 2021 til maj 2022. Det svarer til en stigning på ca. 330 kr. om måneden for en gennemsnitshusstand, og det rammer hårdt ude i de danske hjem.
Det viser nye beregninger som Fødevareministeriet netop har offentliggjort
Flere har ellers luftede deres bekymringer om, at med stigende priser på fiskeauktionen, så risikerede man at slutbruger-priserne på fisk ville nå et niveau, hvor den almindelige danske forbruger ikke kunne være med længere – det ville simpelthen blive for dyrt at spise fisk. Heldigvis viser de nye tal fra Danmarks Statistik, at det ikke er tilfældet. Fersk fisk holder sig generelt pænt under okse- og kalvekød, men noget over svinekød. Til gengæld er frossen fisk faldet i pris i denne periode.
Priserne på mad drøner i vejret
Det rammer hårdt, og særligt for de økonomisk trængte familier kræver det anstrengelser. En børnefamilie oplever lige nu en gennemsnitlig prisstigning på knap ca. 490 kr. om måneden. Det er ikke småpenge, og Fødevareministeriet er da også i gang med at regne på tallene. En børnefamilie kan i gennemsnit spare ca. 280 kr. om måneden ved at følge kostrådene og halvere madspildet derhjemme.
Man kan altså undgå noget af belastningen fra de stigende fødevarepriser og samtidig spise både sundere og mere klimavenligt.
Det er tid til at tænke nyt, for der er i dén grad penge at spare, ved at følge kostrådene. Jagten efter nye løsninger skal intensiveres. Det skal et forskerteam fra Københavns Universitet afdække i et nyt analysearbejde. De skal finde frem til flere bud på, hvor vi som forbrugere kan spare, samtidig med at vi tager hensyn til både kloden og kroppen
Herunder er nogle af de største og mindste prisstigninger på fødevarer – Udvalgte prisændringer fra maj 2021 til maj 2022 i procent fra Danmarks statistik og Pris111:
- »Andre« spiselige olier – 63,4 pct.
- Pastaprodukter og couscous – 25,7 pct.
- Margarine og andre vegetabilske fedtstoffer – 24,9 pct.
- Smør – 24,1 pct.
- Okse- og kalvekød – 22,4 pct.
- Pizzaer og mad-tærter – 20,3 pct.
- Mælk, frisk – 18,3 pct.
- Kaffe – 18,3 pct.
- Mel og gryn – 17,4 pct.
- Fisk, fersk – 17,1 pct
- Æg – 14,9 pct.
- Grisekød – 6,4 pct.
- Frugt – 6,0 pct.
- Chokolade – 2,4 pct.
- Grøntsager, frosne – 2,3 pct.
- Fisk, frossen – 2,4 pct.
- Ris -1,3 pct.