Flere partier på Christiansborg ønsker at øge presset på EU med henblik på at hjælpe Færøerne ud af den nuværende situation, hvor de har valgt at forlænge deres fiskeriaftale med Rusland. SF og Venstre påpeger, at EU delvist bærer ansvaret for denne forlængelse.
Udenrigspolitisk Nævn vil assistere færingerne og den danske regering med at lægge pres på EU for at få indgået en handelsaftale med Færøerne.
Den færøske beslutning om at forlænge den 46 år gamle fiskeaftale med Rusland frem til udgangen af 2024 har skabt undren på Christiansborg. Fra Tórshavn argumenteres der for, at Færøerne er afhængige af fisk som deres primære eksportvare, og adgangen til den russiske del af Barentshavet er kritisk for deres fiskeeksport.
På trods af Ruslands handlinger i Ukraine sidste år har færingerne valgt ikke at boykotte samarbejdet med Rusland om fiskekvoterudveksling. Dette har ført til international kritik.
SF’s udenrigsordfører, Karsten Hønge, påpeger, at EU har afvist Færøernes ønske om en handelsaftale i årevis og mener, at EU burde have gjort mere for at hjælpe Færøerne ud af denne klemme. Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, støttes af Udenrigspolitisk Nævn i ønsket om at øge fokus på Færøernes situation og presse EU til en handelsaftale.
Situationen på Færøerne har været et anliggende i over et årti og er ikke blot et resultat af konflikten mellem Rusland og Ukraine. Der har været en uoverensstemmelse mellem Færøerne og EU siden 2013 over makrelkvoter. Lagmanden for Færøerne, Aksel V. Johannesen, mødtes for nylig med EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og udtrykte forsigtig optimisme efter mødet, hvor der blev signaleret forståelse for Færøernes ønsker.