Politisk ansvars-rokade er endt med millionstor flytteregning

Politisk ansvars-rokade er endt med millionstor flytteregning

En forholdsvis uskyldig omfordeling af ansvarsområde for danske fiskeri i august måned i år, hvor fiskeriområdet blev flyttet fra Fødevareministeriet til Udenrigsministeriet under Karen Ellemann, har nu fået ny opmærksomhed.

Det har fået oppositionens to nidkære fiskeripolitiske ordførere Ib Poulsen fra Dansk Folkeparti samt Simon Kollerup fra Socialdemokratiet, til igen at sigte på tidligere fiskeriminister Esben Lunde Larsen, og stille spørgsmålet om det ikke var bedre om man, istedet for at betale store it-regninger og it-licenser i forbindelse med flytningen, havde fyret ministeren.

De to fiskeriordfører kræver nu svar fra Statsminister Lars Løkke Rasmussen om den milliondyre fiskeriflytning i august og efterlyser en redegørelse fra Statsministeren side, om hvorfor det åbenbart var bedre at betale 28 millioner for en »fredning« af ministeren Esben Lunde Larsen.

DR Nyhederne har efter aktindsigt i omkostningerne omkring flytningen af fiskeriet til Udenrigsministeriet og i oprettelsen af Fiskeristyrelsen, fundet at flytningen koster 27,9 millioner kroner over de næste to år. Specielt flytningen af it-systemer og licenser har været dyr og dette følges af yderligere omkostninger på licens-området fra 2020, med 7,3 millioner kroner årligt.

Poulsen og Kollerup kræver skriftlig redegørelse

Nu kræver de to største partier i Folketinget, at statsministeren Lars Løkke Rasmussen skriftligt redegør, hvordan det kan forsvares, at bruge så mange penge på én flytning.

Statsministeren har tidligere udtalt sig om forløbet af flytningen af fiskeriansvaret til Udenrigsministeriet, at formålet ikke kun var det politiske samarbejdsklima, men også skulle ses som en god investering i at få genskabt tilliden til fiskeriområdet. Desuden skulle der styr på de omsættelige fiskekvoter samt ikke mindst et øget fokus på briternes Brexit fra EU, bedst kunne styres fra Udenrigsministeriet rækker.