Der er betydeligt mere plastik i havene omkring os end først antaget. Det oplyser den danske ekspedition Plastic Change, der i april i år, sejlede ud på deres første ”plastiktogt”, for at tage prøver af blandt andet Atlanterhavet.
Den internationale organisation med base i Danmark, ønskede med ekspeditionen at skabe opmærksomhed om konsekvenserne af den voksende forurening med plastik i havene og miljøet omkring os. Og de danske forskeres værste anelser blev desværre bekræftet på turen.
”Plastik hører ikke hjemme i havet. Alligevel finder vi rester af plastik i hver eneste af de mange prøver, vi haler inden bords. Om ti år er her ét ton plastik for hver tre tons fisk, hvis vi lader stå til,” fastslår miljøbiolog og leder af ekspeditionen Henrik Beha Pedersen.
Beha fortæller videre, at prøverne blev taget med et såkaldt manta trawl og et filtersystem, flere gange om dagen på den 880 sømil lange tur med sejlskibet S/Y Christianshavn fra Saint Martin til Bermuda.
Mængden af plastik steg, jo tættere ekspeditionen kom på Bermuda, hvor havstrømme fra Europa og Nordamerika mødes.
Ekspeditionen fortsatte østover med forskere fra både Aarhus og Roskilde Universitet og med nyt fokus på at fange lysprikfisk, der kan være med til at afsløre, hvilke typer og i hvor store mængder plastik og kemikalier, der overføres til fødekæden og dermed vores fødegrundlag fra havet. Analyser, foretaget i laboratoriet efterfølgende viste, at plastik-affaldet i Atlanterhavet formodentlig både stammer fra industrien og fra private borgeres forbrug af plastik.
Om ti år er her ét ton plastik for hver tre tons fisk
Sidste sommer tog Plastic Change prøver af Middelhavet, hvor de typer af plastik der blev fundet er fuldstændigt de samme typer plastik, som typisk bliver brugt i almindelige borgeres hverdagsprodukter, som købes og smides væk.
Næste stop Stillehavet
Efter stop ved St. Martin fortsatte Ekspedition Plastik videre mod Panama og ud i Stillehavet. Her skal Plastic Change i foråret 2016 udforske og undersøge verdens største ”plastiksuppe,” Northern Great Pacific Garbage Patch, som dækker et areal nord for Hawaii på størrelse med staten Texas gange to.
Det er organisationen Plastic Change, der står bag Ekspedition Plastik.
Plastic Change arbejder med dokumentation, undervisning og kampagner, der skal sætte fokus på plastikforurening over for befolkningen og politikerne. I samarbejde med forskningsinstitutioner arrangerer vi ekspeditioner for at indsamle data, der skal belyse problemets omfang.