Det er i år Pighvaren der løb med den ærefulde titel, som nu afdøde biskop Jan Lindhardt for Roskilde Stift introducerede for snart 20 år siden besluttede sig til, sammen med de danske fiskehandlere, at give danskerne en særlig mad-tradition i pinsen.
Danskerne har gennem tiderne forbundet forskellige højtider med en særlig mad-tradition. Påsken har lammet på menuen og julen har stegt and efterfulgt af en nytårstorsk til årsskiftet. Vi taler også om varme hveder til St. Bededag men pinsen, som er kirkens fødselsdag, havde indtil 2000 ingen spisetradition forbundet med højtiden.
Det er der siden blevet lavet om på, så man siden årtusinde-skiftet hvert år til Pinse har kåret årets Pinse-fisk.
Årets pinsefisk gennem tiderne:
- 2000: Ål
- 2001: Regnbueørred
- 2002: Rødspætte
- 2003: Knurhane
- 2004: Hornfisk
- 2005: Havkat
- 2006: Rødtunge
- 2007: Kuller
- 2008: Skagensrejen
- 2009: Rødspætte
- 2010: Blåmusling
- 2011: Kulmule
- 2012: Rødspætte
- 2013: Rødspætte
- 2014: Skærisingen
- 2015: Skagensrejen
- 2016: Jomfruhummer
- 2017: Kulmule
- 2018: Jomfruhummer
- 2019: Skærisingen
- 2020: Pighvar
2gangeomugen.dk forklarer i en lille video, hvorfor vi spiser fisk til Pinse. Se videoen herunder
I forbindelse med Pinsen har Danmarks Fiskehandlere traditionen tro kørt en afstemning på deres facebookside, hvor forbrugerne og ivrige fiskespisere har kunnet stemme på hvilken fisk, der skulle løbe af med sejren som Årets Pinsefisk 2020. Der var fem fisk med i kapløbet om den ærefulde titel – og det blev altså pighvarren, der løb med sejren.
Det er den næststørste fladfisk i Danmark og er utrolig lækker og fast i kødet og af mange regnes den for en helt særlig og kulinarisk spisefisk, med en helt uovertruffen og fantastisk smag.
Årets Pinsefisk er én af dansk kulturs nyere madtraditioner, der hylder forskellige danske sæsonfisk og glæden ved det fælles måltid. Danmarks Fiskehandlere glæder sig til at byde pighvarren velkommen som Årets Pinsefisk – og de glæder sig naturligvis også til at fortælle forbrugerne om denne lækre fisk. Vi giver dig her en lille appetitvækker i form af en opskrift med pighvar. Se den her nedenfor.