Den sortmundede kutling er en invasiv fisk fra Sortehavet, der på få år har bredt sig voldsomt i vore sydøstlige farvande, hvor den er en trussel mod det kystnære fiskeri. Nu skal pighvarren, der er en glubsk rovfisk med kutlinger på menuen, bruges til biologisk bekæmpelse. Pighvarren er samtidig en af vores mest værdifulde spisefisk, så formålet med udsætningerne også at tilføre værdi til kystfiskeriet. De første 10.000 pighvarrer er netop sat ud i Smålandshavet, hvor problemet med sortmundede kutlinger er særligt stort.
»Den sortmundede kutling har bredt sig eksplosivt herhjemme de seneste år – særligt i brakvandsområderne i den sydøstlige del af landet, hvor der generelt er mangel på større rovfisk. Vores forsøg har vist, at pighvarrer kan sætte store mængder af kutlinger til livs, så det var oplagt at vælge netop denne art til den biologiske bekæmpelse. De første 10.000 pighvarrer blev sat ud i Guldborgsund i tirsdags«, fortæller Henrik Carl fra Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet, der har fulgt den sortmundede kutlings fremmarch tæt, siden den blev fundet første gang i 2008.
»Dagen efter udsætningen genfangede vi nogle af de udsatte pighvarrer, og til vores glæde kunne vi konstatere, at de allerede var begyndt at æde kutlinger, så det lover godt for fremtiden. Næste år skal der efter planen sættes mange flere pighvarrer ud«, fortsætter Henrik Carl.
En glubsk og værdifuld rovfisk
»Pighvarren er en rovfisk, og forsøg udført forud for udsætningen har vist, at de kan æde kutlinger på helt op til 64 % af deres egen længde«, fortæller Henrik Carl. »Tilmed er pighvarren en af de mest værdifulde fiskearter, vi har herhjemme, så formålet med udsætningerne er også at styrke kystfiskeriet i området. Det er langt fra første gang, der udsættes pighvarrer ved danske kyster, men i de senere år er opdrættet mislykkedes, da pighvarrer er vanskelige at producere i fangenskab. Sammen med vores samarbejdspartnere har vi nu knækket koden, så fremover forventer vi at kunne producere pighvarre-yngel i betydelig højere antal til glæde for både naturen og fiskeriet« fortsætter han. »Det forventes, at de udsatte pighvarrer vil voksne til op mod to kg i løbet af et par år, og en fisk på den størrelse er adskillige hundrede kroner værd«, slutter Henrik Carl.
Finansieret af EU
Pighvarre-udsætningerne er sket som en del af et såkaldt EHFF-projekt under Den Europæiske Hav- og Fiskerifond. Opdræt af pighvarrerne og undersøgelser af deres effekt foregår i et samarbejde mellem Københavns Universitet, Venøsund Fisk & Skaldyr, Fishlab og Aquamind.