Tonsvis af omstridt slam bruges hvert år som gødning på danske marker og lidt skræmmende, der er i årevis ikke blevet testet for PFAS stoffer overhovedet.
Det skriver Avisen Danmark
Man kan spørge sig selv, om vi kun lige har set toppen af forureningen med PFAS stoffer, som spredes over landbrugsjorden og i sidste ende havner i vores kystnære områder.
Avisen Danmark skriver videre, at der hvert år spredes tonsvis af spildevandsslam på de danske marker som gødning. Men først i efteråret 2021 begyndte rensningsanlæggene at måle for, hvor store mængder PFAS-stoffer slammet egentligt indeholder.
Avisen har indsamlet viden omkring omfanget af disse slamudkørsler og fundet, med hjælp fra Landbrugsstyrelsen samt lokale sydjyske kommuner, at der rigtig mange steder i landet er blevet anvendt spildevandsslam som gødning, og at det er bredt anvendt i det meste af landet.
Specielt planteavlere efterspørger dette fosfor-holdige slam, som har stor værdi for landmændene. Det er en rimelg billig måde at løse gødningsproblemet på, for enten er slammet ganske gratis eller også, som man har set det nogle steder, får man penge for at aftage spildevandsslammet fra de kommunale rensningsanlæg.
Nogle af stofferne er forbudt i dag, mens andre fortsat benyttes og her er man navnligt bekymret for de fire stoffer; PFOA, PFNA, PFOS og PFHxS, som er med såkaldt langkædede forbindelser.
Hvor udbredt er spredningen af PFAS stofferne
Det har Landbrugsstyrelsen i samarbejde med Avisen Danmark fået lavet et oversigtskort, som viser hvilke steder i landet der i 2021 blev anvendt spildevandsslam med PFAS som gødning, og her fremgår det tydeligt, at det anvendes bredt over det ganske land.
Du kan læse mere om den udbredte PFAS forurening her i Avisen Danmark