Så inden tungsindet fuldstændigt får overtaget, så har en gruppe fiskere med FiskerForum.dk, stillet vores Fiskeriminister Rasmus Prehn (S) nogle spørgsmål omkring fremtidens fiskeri efter et dyrt Brexit og en elendig fiskeriaftale med Norge – »så hvor skal vi hen hr. minister.«
Svaret kom her godt en måned senere, hvor ministeren for dansk fiskeri, i en mail forklarer sine visioner for dansk fiskeri, ovenpå et turbulent år. Et år hvor dansk fiskeri er gået fra at være toptrimmet og i førertrøjen, til nu istedet at kæmpe med »alt hvad de har kært« med næb og klør, for at få det hele til at hænge bare nogenlunde sammen.
Med det lille provokerende kult-citat – »Hvor skal vi hen, du«, som er taget fra vores elskede skærmtrold Hugo fra TV2’s »Eleva2ren«, der kørte over skærmen i de fleste hjem i midt 1990’erne. Så har ministeren valgt, at forklarer både visioner samt hvilke planer man har fremadrettet og hvilke man ikke agter at gøre noget ved.
Så i spørgsmålene til Rasmus Prehn (S) har flere fiskere i »hvor skal vi hen, hr. fiskeriminister,« forklaret deres opfattelse at situationen i dansk fiskeri, netop nu og hvilke udfordringer man gerne vil have svar på. Vi styrer mod de grønnes overvågnings-samfund, med kameraer og landingsforpligtelser, samt til endnu flere områder med »fiskeri forbudt« i Natura 2000 og fredningsområderne med et ophøjet habitat og biodiversitet’s hensyn, samt udsigten til yderligere fredning af op til 10 procent af havet i og omkring Danmark. Desuden kæmper fiskerne imod klappeområder og råstofindvinding i de kystnære områder, hvilket heller ikke gør livet lettere for danske IOK, FKA og MAF samt kystfiskere, der dagligt slås med disse begrænsninger i havområderne, samt en kamp med en stadig mere nidkær Fiskerikontrol, der langer bøder ud nærmest pr. automatik, og ikke som man burde kunne forvente hjælpe et fiskeri-erhverv i en svær omstillingsproces.
Samtidig oplever fiskerene en trængsel i de danske farvande, som er mærkbar, med allerede 14 etablerede havvindmølleparker, hvortil der kommer yderligere 15 havvindmølleparker til i de kommende år. Så adgangen til de gode lavvandede områder, hvor fiskerne har deres daglige fiskeri i Danmark, er skærpet betydeligt. Mest frustrerende er det dog, at fiskeriet bliver holdt hen med snak omkring den lovede kompensation for kvoteafgivelsen ifbm. Brexit, hvor både tabet af kvoter og hvor en forventet plan på »ophugningsstøtte« endnu mangler at se sin løsning.
Disse problemer og udfordringer har fiskerne med disse seks spørgsmål fremlagt til Fiskeriministeren, med et ønske om at få klar besked om der overhovedet er en fremtid i dansk fiskeri.
Du kan se og læse spørgsmålene her:
- Hvordan ser din vision ud for fremtidens danske fiskeri – Rasmus Prehn: Jeg mener, at vi fortsat skal have et mangfoldigt erhvervsfiskeri, hvor der er plads til både små og store fartøjer. Vi skal udvikle fiskeriet i en grøn og bæredygtig retning, så der er balance mellem fiskeriet og havmiljøet. Det er vigtigt for mig, at vi også i fremtiden har et aktivt fiskeri, der er med til at skabe liv i de danske havne. Kommentar fra fisker: Netop livet i de danske havne og aktivitetsniveauet her, kan forekomme svært eller direkte umuligt, hvis fartøjerne er forsvundet eller kvote og rettighederne er solgt til andre landsdele? Men det kan undre, når ministeren udtrykker ønske om, at der stadig er plads til mangfoldighed i dansk fiskeri, men samtidig laver politiske scenarier, som kun skaber afvikling i fiskeriet. som eksempelvis med Kamera overvågning af danske fiskefartøjer
- Hvorledes vil du styrke et generationsskifte indenfor fiskeriet fremover. – Rasmus Prehn: I forhold til unge fiskere i erhvervet, så er vi i øjeblikket i gang med at se på, hvordan vores ordninger for yngre fiskere kan gøres endnu bedre. Vi skal være gode til at hjælpe nye, unge fiskere i gang med fiskeriet. Det er et arbejde, som fiskerierhvervet naturligvis vil blive inddraget i, så vi kan skabe løsninger sammen. Kommentar fra fisker: Det kan blive en svær opgave for fiskeriministeren, for hvorledes har ministeren en forventning om, at yngre fiskere skal kunne imødekomme krav om egen kapital i bankerne, i forbindelse med køb af fartøj, hvis ikke der må hjælpes fra de etablerede fiskere? – Det har man kunnet før og bør vel også være en mulighed fremadrettet – så nogle af »de røde forslag« fra Vækst- og udviklingspakken omkring fiskeriet, helt bør slettes.
- Vil du lempe og forenkle reglerne i fiskeriet, som dine foregængere alle har talt om, og så rent faktisk gøre noget ved det. – Rasmus Prehn: Regelforenkling er også et projekt, som ministeriet allerede er i fuld gang med, og det er der behov for. Især den såkaldte reguleringsbekendtgørelse er meget kompliceret. Derfor er mine embedsmænd i gang med en grundlæggende revision af bekendtgørelsen. Målet er at reglerne skal v ære simplere og lettere at forstå.- Kommer der snart en kompensation for Brexit og en ophugningsstøtte ifbm. den overkapacitet der er i fiskerflåden.m Kommentar fra fisker: Thumps up på regelforenkling. Men det er en jungle at komme igennem, for kravene til fiskerne er ved at være så komplicerede, at selv Styrelsen er begyndt at lave fejl, i deres udsendte meddelelser. Hvilket ikke gør situationen nemmere for danske fiskere.
- Hvad syntes du om ideen med statsgaranteret obligationslån (som svenskerne’s) til fiskeriet – Rasmus Prehn: Hvad angår statsgaranterede obligationslån i fiskeriet, så er der ikke nogen aktuelle planer om at indføre dette. Kommentar fra fisker: Det er ikke så svært at regne ud, hvis kvoterne fra ophugningen skal ud i »fri« handel – hvem tror ministeren så vil løbe med disse? Svenske fiskere »på danske fiskerinumre« med billige svenske obligationslån eller danske fiskere der skal finansiere til alm. bankrente og låneomkostninger, der muligvis i forvejen betaler af på kvoter de ikke længere har råderet over (Brexit) – det giver næsten sig selv. Men hvor længe tror ministeren selv på, at pengeinstitutterne’s har vilje til, at støtte fiskernes opkøb og iværksættelse af yngre kræfter, i et erhverv, som i dag udfordres af politiske synspunkter, som ovenikøbet udhuler økonomien. Og her taler vi specielt om de mindre fartøjer, som selvsamme minister tilsyneladende ønsker at fremme.
- Kan du tænke dig Fiskerifonden som bestyrer af de Brexit-kvoter der afregnes efter ekspropriationen ifbm. handelsaftalen mellem EU og Storbritannien. Derefter kunne man kompenserer og promille-fordele til alle fiskere, som er ramt af selvsamme Brexit-kvoteaftale. – Rasmus Prehn: I forhold til Brexit så vil jeg arbejde for at fiskerne kan få den kompensation, der er mulig i forhold til EU-reglerne. Ligeledes er det vigtigt, at kompensationen kommer ud til fiskerne hurtigst muligt, samt at midlerne understøtter en god tilpasning af dansk fiskeri til den nye virkelighed, hvor vi både styrker erhvervet og havmiljøet. En del af løsningen bliver nok også, at vi skal give mulighed for ophugning af fartøjer, til dem der efterspørger dette. De fiskere, der gerne vil ud af erhvervet, skal kunne komme ud på en ordentlig måde. På den måde bliver det resterende fiskeri også mere rentabelt. Kommentar fra fisker: Bør man ikke først få på det rene, at der her er tale om ekspropriation af en ejendomsret. Efter Grundlovens paragraf §73 stk. 1 står der ordret: Ejendomsretten er ukrænkelig. Ingen kan tilpligtes at afstå sin ejendom, uden hvor almenvellet kræver det. Det kan kun ske ifølge lov og mod fuldstændig erstatning. Punktum.
Fiskeriministeren har selv været inde på flere af disse problemstillinger for fiskeriet, sidst da han i marts måned i år konstaterede, at det langt fra bliver et 2021 med hav-blik for dansk fiskeri og at vejen frem krævede en tæt dialog hele vejen igennem.
Men set fra fiskernes side, har der nærmest været radio-tavshed lige siden og ønsket med spørgsmålene, har da også været at få tændt for »radioen« igen og få speedet denne proces op. Men i ligeså høj grad, at få vished om fremtiden i dansk fiskeri – Er den overhovedet eksisterende eller tilstede.
Efter ministerens mening skal der være et fiskeri fremadrettet, men løsningerne og ikke mindst kompensationerne og ophugningsstøtten lader vente på sig. Så det har været et dygtigt formuleret politiker- og ministersvar på fiskernes spørgsmål. Men konkret har det ikke rokket ved noget og da slet ikke ført til noget konkret endnu og der er, selvom spørgsmålet ikke er stillet direkte, fortsat larmende tavshed omkring »Kamera-overvågningen«, som fiskerne er så indædte modstandere af og et forsvar af gode danske fiskeribanker i de danske farvande, mod Energi-øer og Havmølleparker samt Natura 2000 områder og råstofindvinding offshore, ser vi heller ikke megen modstand imod, fra fiskeriets ministers side.