»Operation X« afslører Jelex Seafood i dokumentfalsk

»Operation X« afslører Jelex Seafood i dokumentfalsk

Den nordjyske fiskefabrik, som i aften på TV2´s »Operation X« i udsendelsen »Fiskefabrikkens hemmelighed« kl. 20.00, er Jelex Seafood fra Hirtshals, der anklages for at forfalske listeria-attester, så virksomhedens produkter overfor forskellige købere fremstod som listeria-fri fisk.

Fiskefabrikken er nu politianmeldt for falske listeria-attester og efter Fødevarekontrollens sidste besøg, mener Fødevarestyrelsen heller ikke, at Jelex Seafoods direktør Jens Elsnab fortsat bør have retten til at drive fødevarevirksomhed.

Myndighederne har udvist en laissez-faire holdning

Det er et sagsforløb der samtidig har udstillet vores fødevarekontrol med en noget laissez-faire holdning overfor alvorlige anklager og oplysninger fra en ansat på fabrikken. Anklager der først anonymt og siden med eget navn, beskriver hvorledes Jelex Seafood bevist snød med listeria-analyser fra Laboratoriet Nordlab.

Reaktionen fra direktør Karin Suhr fra Laboratoriet Nordlab, var ikke til at tage fejl af, da hun blev forelagt de falske dokumenter, »Det er fuldstændigt uacceptabelt for os. Det kan vi under ingen omstændigheder acceptere, at der er nogen, der kan finde på. Det ser vi meget, meget alvorligt på. Det er dokumentfalsk og muligvis bedrageri.«

Der kom også ekstra skub i sagen, da TV2´s »Operation X« med Morten Spiegelhauer gik ind i sagen, så kunne myndighederne pludselig både finde tid til kontrolbesøg og ikke mindst eksempler på snyd og bedrag i virksomheden. Men først efter tredje besøg lykkedes det at finde dokumentation for snyd med attesterne. Her lykkedes det Fødevarestyrelsens rejsehold med Michael Rosenmark, at afsløre mindst 6 forfalskede listeria-analyser og dermed også hemmeligheden bag falskneriet. Styrelsen har nu politianmeldt Jelex Seafood for dokumentfalsk.

TV2 kommunikation beskriver hele optaktsforløbet til udsendelsen »Fiskefabrikkens hemmelighed«, med at »Operation X« i sin tid blev kontaktet af en medarbejder fra den nordjyske fiskefabrik Jelex Seafood. Den ansatte var stærkt bekymret over den måde, der blev fusket med listeria og specielt laks i virksomheden.

Trods viden om, at listeria-bakterien i værste fald kan være livstruende og dødsensfarlig, så skulle fiskefabrikken alligevel, ifølge den ansatte, have forfalsket flere listeria-analyser fra Nordlab. Attester der viste at der var listeria i laksen, blev ændret, så det pludselig så ud, som om laksen var helt listeriafri.

Direktør og ejer af Jelex Seafood, Jens Elsnab, er blevet konfronteret med indholdet i udsendelsen, men har i stedet i et kortfattet svar til TV2, valgt ikke at udtale sig i sagen. Men på en skjult optagelse forklarer han, at han er rolig omkring listeria, fordi han mener, at alle hans kunder varmebehandler den laks, han sælger til dem.

Læs Fødevarestyrelsens kontrolrapport her.

Se udsendelsen på TV2 – Fiskefabrikkens hemmelighed – kl. 20.00 den 18. oktober 2018

Kilde: TV2 FiskerForum.dk