Hvert år omsætter den danske ingrediensbranche (Fiskemel og fiskeolie) for ca. 40 mia. kroner og er derfor en yderst vigtig, men forholdsvis ukendt del af den danske fødevareklynge.
Men fakta er, at branchen både bidrager til FN’s verdensmål og indeholder samtidigt et enormt økonomisk potentiale.
Torsdag i sidste uge modtog miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen anbefalinger til, hvad regeringen kan gøre for at understøtte ingrediensbranchen.
Formanden for Marine Ingredients Denmark, Johannes Palsson, har været en del af Vækstteamet for Ingrediensbranchen, som blandt andet peger på, at branchens unikke styrkeposition er koblet til dens bidrag til bæredygtig vækst og og sundhed. De danske fiskemels- og olieproducenter bidrager blandt andet hertil ved at levere bæredygtigt fiskefoder rigt på omega-3.
I forordet til rapporten / ønskesedlen til Regeringen skriver formanden Johannes Palsson blandt andet; »Jeg og resten af vækstteamet kender ingrediensbranchen rigtig godt. Vi ser vores arbejde med højteknologiske processer, daglig innovation og jagten på kvalitet som et solidt bidrag til foder- og fødevareproduktion i Danmark og resten af verden. Selv om vi alle har gavn af ingredienser som f.eks. gær i brød og enzymer til fremstilling af ost hver eneste dag, så tænker vi som forbrugere ikke over det – vi ser kun slutproduktet, som er den færdige fødevare eller foder. Men den danske ingrediensbranche indgår i den samlede fødevarekæde fra jord til bord og fra hav til mave, og den er værd at sætte fokus på.« Palsson peger endvidere på, at branchen beskæftiger ca. 10.000 medarbejdere i Danmark, der skaber over 60 procent mere værdi pr. medarbejder end en gennemsnitsmedarbejder i Danmark. Danmark er verdens absolut førende i ingrediensbranchen.
Palsson forklarer videre, at flere af de danske ingrediensvirksomheder desuden er globale markedsledere og branchen derfor har potentialet for fortsat vækst. Med en solid base i Danmark kan øgede offentlige investeringer, strategisk udvikling af lovgivningen og branding være nogle af de ting, som kan sikre væksten frem mod 2030. Formanden peger ligeledes på områder som: – Bæredygtighed, udvikling af råvaregrundlag – Sundhed, bedre ernæring og sundhed – Kvalitet, strategisk udvikling af lovgivning – Nationalt prioritetsområde som, Branding, Innovation, Center of Excellence, Investeringsmagnet, Branchedata og Konkurrenceevne.
Den danske formand Palsson anbefaler videre i sine vækstambitioner for branchen, at regeringen nedsætter en taskforce med deltagelse af myndigheder, ingrediensbranche og forskningsinstitutioner, der skal se på mulighederne for at anvende sidestrømme fra eksisterende og velkendte fødevareressourcer ved at se produkterne som en ressource, der ikke må gå til spilde. Han påpeger videre, at regeringen arbejder for, at det bliver lettere at udvikle og anvende nye råvarekilder og produktionsprocesser.
Dette og meget mere – Læs her Ingrediens branchens Vækstteams »Anbefalinger til Regeringen« – FoodShakers
Kilde: Marine Ingrediens Denmark FiskerForum.dk