Den lille truede hvalart Marsvinet, skal nu optælles i Østersøen for anden gang. Sidst der blev talt var for 12 år siden, hvor der kun var omkring 500 individer.
Projektet koordineres af forskere ved Naturhistoriska Nationalmuseet i Stockholm og inkluderer lande som Sverige, Danmark, Finland, Polen, Tyskland, Estland og forhåbentlig Litauen.
Marsvinene i Østersøen er så sjældne, at de ikke kan tælles med traditionelle metoder. I stedet bruges specialudviklede klik-detektorer til at lytte efter dem. Et netværk af detektorer dækker et område fra den sydvestlige Østersø op til Ålandshavet og Øhavshavet. De fleste detektorer er placeret i svensk farvand, da det er ét af nøgleområderne for de baltiske marsvin.
Forskerne fra det Naturhistoriska Nationalmuseet i Stockholm regner med at projektet vil strække sig over et helt år. Fra juli måned 2024 til juni måned 2025. Cirka 200 detektorer vil blive indsat, hvoraf halvdelen vil blive opsat er i svensk farvand. Disse detektorer vil blive serviceret og data vil blive hentet fire gange i løbet af projektets løbetid.
For at kunne beregne marsvinets antal, udføres tre eksperimenter:
- Placering af flere undervandsmikrofoner for at beregne detektionsafstande.
- Måling af hvor ofte marsvin ekkolokerer ved hjælp af instrumenter placeret på marsvin i de danske farvande.
- Afspilning af kunstige marsvin-signaler for at måle detektionsafstanden under forskellige forhold.
Samtidig vil der blive indsamlet genetisk materiale fra marsvinene, så der udover de akustiske data, også vil blive taget vandprøver, for at måle tilstedeværelsen af genetisk materiale fra fisk. Dette pilotforsøg skal teste, om metoden kan bruges til at kortlægge byttearter for marsvin og sæler.
Formålet med Projektet
Formålet med projektet er at få en bedre forståelse af marsvinets udbredelse og hvilke faktorer, der påvirker deres mønstre. Denne viden er vigtig for at kunne forvalte Østersøens økosystem på en måde, der gavner både marsvinene og andre arter.
Marsvin er små tandhvaler, der sjældent lever mere end 12 år. Om sommeren samles de omkring Hoburgs bank og Midsjöbanken, mens de om vinteren spreder sig rundt langs kysterne i den sydvestlige del af Østersøen. Marsvin parrer sig i sensommeren, og kalvene fødes i forsommeren efter en drægtighedsperiode på 8 til 10 måneder.
Marsvinet er en lille hval, der måler ca. 75 cm ved fødslen. Hannerne kan blive op til 1,6 meter og veje 60 kg, mens hunnerne kan blive 1,7 meter og veje 75 kg. Kroppen er robust med en mørkegrå ryg, trekantet rygfinne og næsten hvid underside med grå striber fra munden til lufferne. Marsvinet kan blive op til 25 år gammelt.
Det har 22-28 tænder i hver kæbe, der er skiveformede og delvist skjult i tandkødet. Marsvinet ånder cirka fire gange i minuttet, dykker ned til 200 meter og kan være under vandet i op til 6-8 minutter.
Parringen sker i juli-august, og efter 10-11 måneders drægtighed føder hunnen en unge, der vejer 6-8 kg og er 60-80 cm lang. Ungen dier i ca. 8 måneder. Marsvin bliver kønsmodne omkring 3-årsalderen, med hanner lidt tidligere end hunner.