I et spændende samarbejde mellem DTU Aqua og Ørsted, er to avancerede undervandsrobotter fra USA blevet sat i havet ud for jyske vestkyst for at indsamle miljø-DNA. Dette projekt, kaldet WinDNA, løber over fire år og er støttet af Miljøstyrelsen, der ser store perspektiver i udviklingen af miljøovervågningsteknologi.
Miljø-DNA (e-DNA) er en metode til at kortlægge arters udbredelse hurtigt og effektivt ved at indsamle DNA fra vandet. Denne teknik kræver normalt mange ressourcer som skibstid, dykkere og omfattende analyser, men med de nye undervands-robotter bliver det meget lettere.
Robotterne, udviklet af det amerikanske Monterrey Bay Aquarium Research Institute (MBARI), vejer hver 150 kg og kan fjernstyres til at indsamle miljø-DNA over store afstande. De kan operere automatisk og har en rækkevidde på op til 1.000 km, hvilket gør dem ideelle til at overvåge store områder som havvindmølleparkerne ved Horns Rev 2.
WinDNA er et Win-Win Projekt
Projektet WinDNA har til formål at teste, om disse autonome e-DNA-samplere kan revolutionere fremtidens miljøovervågning. Forskerne håber, at robotterne kan blive en nøgle til at forstå biodiversiteten i havet bedre og dermed støtte den grønne omstilling og udbygningen af havvindmølleparker.
Miljøstyrelsen følger projektet tæt, da de ser store muligheder i den nye teknologi. Det er vigtigt for både samfundet og ministeriet at udvikle metoder til at kortlægge og håndtere miljøudfordringer, især i forbindelse med den grønne omstilling.
Ifølge Einar Eg, professor ved DTU Aqua og leder af projektet, åbner robotterne helt nye muligheder for miljøovervågning. Robotterne kan indsamle miljø-DNA-prøver uden at »forlade kontoret«, hvilket sparer tid og penge.
»Det er det vildeste teknologiske fix, at man som genetiker kan indsamle miljø-DNA-prøver hjemme fra kontoret, mens man holder øje på sin computer med, hvor ESP’en befinder sig i Nordsøen,« siger Einar Eg.
Fremtidens Overvågning
Med kapaciteten til at indsamle mange prøver og dække store områder, kan en flåde af disse robotter dække et stort behov for dansk biodiversitets- og miljøovervågning fra Vadehavet til Bornholm. Det betyder, at overvågning kan ske hyppigere og give bedre data over tid og rum.
Projekt WinDNA startede sidste år og løber indtil 2027. Følg projektet og se undervandsrobotterne i aktion ved Horns Rev i vores reportage. Se optagelserne her.