Nyt Grønlandsk forskningsskib skal bygges i Spanien
Grønlands Naturinstitut har netop indgået aftale med det spanske værft Balenciaga S.A., om bygning af det nye grønlandske forskningsskib.

Nyt Grønlandsk forskningsskib skal bygges i Spanien

Grønlands Naturinstitut har netop indgået aftale med det spanske værft Balenciaga S.A., om bygning af det nye grønlandske forskningsskib. Aftalen er kommet i stand takket være en anlægsbevilling fra Grønlands Selvstyre og velvillig støtte fra Aage V. Jensens Fonde på næsten en kvart milliard, samlet 235 mio. kroner.

Den 61 meter lange og isforstærkede trawler, er designet af det norske firma »Skipsteknisk«, der også har stået bag mange andre arktiske trawlere. Efter en international udbudsrunde er det blevet besluttet at bygge skibet i Spanien, ligesom også Royal Greenland, Royal Arctic Line og private grønlandske rederier har valgt det i de seneste år.

Skibet afløser Naturinstituttets tidligere forskningsskib »Paamiut«, og er udstyret til at udføre mange flere typer overvågnings- og forskningsopgaver. Skibet vil således både kunne fiske med bundtrawl (rejer, hellefisk, torsk) og pelagisk trawl (makrel mm.), ligesom en sænkekøl og akustisk udstyr sætter instituttet i stand til at udføre akustiske undersøgelser af lodde og andre pelagiske arter.

Skibet udstyres med moderne forsknings- og laboratorie-faciliteter og indrettes med plads til 32 personer. Der er således skabt plads til, at flere forskningshold kan være ombord samtidig, og dermed udnytte sejltiden optimalt, ligesom der vil være plads til uddannelses- og praktikophold for elever fra de maritime uddannelser.

Hovedformålet med skibet er at sikre det videnskabelige grundlag for en robust rådgivning, som baggrund for bæredygtig udnyttelse af de levende ressourcer udenskærs i Vest- og Østgrønland. Med skibets størrelse og udvidede funktionalitet sættes Naturinstituttet også i stand til at afsøge nye nordligere fiskeriområder og alternative fiskerimuligheder. Skibet vil indgå i Naturinstituttets arbejdsprogram fra foråret 2021.

Naturinstituttet er meget glad for den politiske opbakning til denne store investering. Sammen med Naturinstituttets øvrige moderne faciliteter er der sikret et fundament for den naturvidenskabelige forskning og rådgivning, der rækker mange årtier frem.