Nybygning »Alannah Riley« til det irske hummerfiskeri

Nybygning »Alannah Riley« til det irske hummerfiskeri

To irske brødre Ross og David har, sammen med faderen Neil Minihane, Castletownbere, Co. Cork Ireland, investeret i en helt ny hummertrawler fra Vestværftet i Hvide Sande, og da FiskerForum fangede de travle irske fiskere, til en snak om nybygningen, var de ved at rigge fartøjet i Thyborøn.

Planen er ifølge brødrene ombord, at de stikker til søs lørdag og forventer at holde dåb om fredagen ugen efter i Castletownbere, hvor skibet for fremtiden får hjemhavn.

Ross Minihane fortæller videre til FiskerForum, at S 40 »Alannah Riley« er opkaldt efter de to brødres døtre. De vil forestå dåben med den traditionelle flaske champagne på kajen i Castletownbere, Co. Cork, hvor de med et stort sving lader flasken knuse på skibssiden, og med ønsket om »God vind«, sender skibet afsted med drømme og håb om et fantastisk fiskeri og en sikker fremtid på havet.

Efter dåben håber familien Minihane på godt fiskevejr, for så skal trawleren ud og stå sin endelige prøve. »Alannah Riley« har allerede afprøvet hydraulik, tromler m.m., dog uden at man havde grejer i vandet og uden at fiske, så alle glæder sig til næste uges myndighedsgodkendelser samt papirgange i Irland er overstået, så »Alannah Riley« kan komme på sin jomfrurejse efter de irske Jomfruhummer.

De fisker normalt vest ude for Irland og er igang ca. 21 dage ad gangen, hvorefter de har omkring en dags hvil og så afsted igen, for at udnytte fiskeriet optimalt.

Der er efterhånden et stort Kommercielt fiskeri efter de irske Jomfruhummer, som også kaldes Norway lobster eller scampi eller Dublin Bay Prawn. (jomfruhummer). Fiskeriet efter disse delikate skaldyr begyndte for alvor i det sydvestlige Irland i 1970R17;erne. I dag sætter over 100 fartøjer ud fra de irske havne efter de irske Jomfruhummer, som efter fangsterne, landes i flere irske havne som; Howth Co. Dublin, Ros a Mhil, Co. Galway, Clogherhead, Co. Louth, Kilmore Quay, Co. Wexford, Dunmore East, Co. Waterford samt havnen Castletownbere, Co. Cork, hvorfra familien Minihane fisker og lander.

Henover weekenden rigges hummertrawleren S 40 »Alannah Riley« i Thyborøn, med triple trawl til deres Jomfruhummer fiskeri samt enkelt og dobbelt trawl efter de demersale arter.

Tekniske data

Båden har en samlet længde på 28,62 meter og en bredde på 9,00, skroget er bygget i Riga i Letland hvor det efterfølgende er sandblæst, inden det er blevet coated med zink og malet med Hempels skibsmaling. Efterfølgende er fartøjet blevet slæbt til Hvide Sande Nordhavn, hvor det ved kajen til Vestværftet er blevet færdigapteret. På fremdriftsiden har fartøjet fået installeret en hovedmotor ABC 6DZ på 709 kW og 862 rpm., samt et Hundested gear med 3 PTO og en VP 12 skrue, med fire blade med en samlet diameter på 3380 mm.

Det hydrauliske dæksmaskineri er leveret af Rapp Hydema og installeret af AS Scan i Hvide Sande.

Fabrikken ombord kommer fra VCU Urk i Holland og indeholder et komplet anlæg med transportører, vaskeanlæg, pakkebord m.m., til forarbejdningen af Jomfruhummer og anden fisk.

Alannah Riley har et fuld automatisk anlæg til skylning og konservering af Jomfruhummer som er udviklet i samarbejde med Reder, værft og VCU i Holland. Dette er det første anlæg af sin art i et fiskefartøj.

»Alannah Riley« har ligeledes et kombineret køle- og fryseanlæg ombord. Som begge er installeret af Nordkøl fra Hanstholm. Indfrysningen af Jomfruhummer foregår med et Andrew Conaghan AJC blast freezing anlæg i to rum på hoveddækket og ismaskinen er fra Geneglace, med en kapacitet på 2,5 tons pr. døgn.

FiskerForum ønsker også det nye Jomfruhummer fartøj fra Irland S 40 »Alannah Riley« god vind i al fremtid.

FiskerForum.dk