Ifølge en ny rapport er MSC-mærket en garanti for, at fiskeriet er gennemført på en bæredygtig måde. Rapporten Global Impacts er baseret på MSC’s internationale database over næsten 200 certificerede fiskerier. Ved hjælp af databasen kan man nu for første gang få et konkret og omfattende billede af de miljømæssige forbedringer af MSC’s arbejde. Blandt andet er det lykkes at sikre de berømte grønlandske rejer.
”Databasen giver os mulighed for over tid at følge de forbedringer miljømærket giver. Da alle certificerede fiskerier er i databasen, kan vi på globalt plan følge, hvordan mængden af fiskebestande stiger, og bifangst og udkast reduceres,” siger Minna Epps, leder MSC’s Østersøsregion.
Ethvert dansk frokostbord ville ikke være det samme uden grønlandske rejer. Og takket være MSC’s certificering bliver de nu fanget på bedste bæredygtige vis.
”Forbrugere, der vælger MSC mærket fisk kan føle sig trygge ved, at de bidrager til en bæredygtig fremtid. MSC-certificeret fiskeri er udført med omtanke for havmiljøet, og kan spores hele vejen tilbage til båden,” siger Minna Epps.
De grønlandske rejer er blot et eksempel på af de 200 certificerede fiskerier verden over, der har fået markante forbedringer gennem miljøorganisationens MSC’s arbejde. Det viser den nye og mest omfattende indsamling og analyse af data til dato.
Forbrugere der vælger MSC mærket fisk kan føle sig trygge
Nogle af de afgørende områder, hvor der er sket forbedringer blandt de fiskerier i verden, der er MSC-certificerede, er fx:
Øget fiskebestande.
Siden 2006 er fx sildebestandene øget med 15 procent i Nordsøen, efter at Danmark og dets nabolande har indgået aftale om at arbejde hen mod bæredygtighed og MSC-certifikation
Større beskyttelse af truede arter.
Certifikationen af det svenske fiskeri af Østersøs Ørred med langline (3,4% af den samlede fangst bliver gjort med langline) blev fx sidste sommer inddraget, fordi de ikke havde indberettet, at havfugle var blevet fanget i linerne.
Forvaltnings forbedringer og langsigtede mål, der sikrer, at både havmiljøet og bestanden bliver forbedret i en løbende proces. Et af de nyeste eksempler på det er samarbejdet mellem Grønland og Canada, når det gælder fiskeriet af grønlandske rejer, hvori de to lande har indgået aftale om fordeling af ressourcerne.
Fakta om rapporten - MSC begyndte i 2011 et overvågning og evaluerings-program. De globale og danske eksempler stammer fra den første rapport fra programmet. Formålet med denne rapport og programmet i almindelighed er at øge forståelsen af de miljømæssige og organisatoriske virkninger af MSC’s arbejde og skabe et videnskabeligt grundlag for en gennemsigtig og uafhængig evaluering af MSC’s effektivitet. MSC vurderer fiskerier ud fra 31 indikatorer som fx bestandens status og fiskeriets påvirkning af økosystemet.
Fakta om MSC og Danmark - 75 af alle danske fiskerier er i MSC-programmet. 100 procent er alle blåmuslinger, der eksporteres er certificeret. I øjeblikket er danske kuller og jomfruhummere i gang med arbejdet på at få det blå MSC-stempel. I Danmark er der over 900 produkter, der bærer det blå mærker - alt lige fra friske rødspætter over katte-mad til fiskeolie. Danmark er et af de lange i verden, der er længst fremme, når det gælder miljøcertificering af fisk.