Havforskere ved det norske Havforskningsinstituttet (HI.no) har brugt vibrationer i de seismiske undersøgelser istedet for de sædvanlige luftkanoner, der giver informationer om geologien i undergrunden, for at undersøge hvordan disse lyde og vibrationer påvirker torsk i gydeområderne.
Overraskende viste det sig, at den konstante »lavfrekvente« brummen fra vibratoren fik torskene til at reagere mere end de kraftige skud fra »seismiske«-luftkanoner. Selvom lydniveauet var lavere, øgede torsken svømmedybden, og hun-torsken reducerede deres aktivitets-niveau.
Resultaterne antyder, at den konstante »lavfrekvente« brummende lyd fra vibratoren var mere forstyrrende for torsken, end med »kanonerne«, da der ikke var nogen pauser mellem lydsignalerne. Torsken, der er afhængig af lyd under gydningen, kunne derfor påvirkes negativt af den kontinuerlige brummende støj.
Studiet er en del af SpawnSeis-projektet, der undersøger lyd-påvirkning ved torskegydning, og forskerne planlægger at bruge den nye viden til at give råd om fremtidige seismiske undersøgelser, der overvejende bruges af geologer og olieselskaber.
Du kan læse om hele undersøgelsen i Forskning.no her.
Anden støj i havmiljøet (Havvindmøller)
Ligeledes har det norske Havforskningsinstitut opdateret sine råd omkring Seismisk og anden støj i havet, herunder støj fra havvindmøller.
De norske Forskerne arbejder endvidere på flere fronter for at undersøge de mulige konsekvenser af havvind-udviklingen. Hertil siger forsker Tonje Nese Forland ved HI.no, at viden om miljøeffekterne af havvindparkerne stadig er utilstrækkelig, vil rådgivningen formentlig ændre sig i de næste par år.
Det norske Havforskningsinstitut (HI.no) fraråder generelt vindkraft-udbygning i områder, der er særligt vigtige for økosystemet.
Disse anbefalinger gælder for havvindmøller
- Havforskningsinstituttet anbefaler ikke opførelse af vindmølleparker i områder, der er særligt vigtige for økosystemet og bestandene, der er afgørende for en bæredygtig udnyttelse af ressourcerne. Dette omfatter områder som fiskens gydeområder og vandringsruter, sælernes yngleområder og græsningsområder for havpattedyr. De arter, der inddrages i vurderingen, bestemmes ud fra, hvilke der løber risikoen for bestandseffekter som følge af påvirkningen, og dette omfatter de samme arter som ved seismiske undersøgelser.
- Havforskningsinstituttet foreslår at bruge støjdæmpende foranstaltninger som boblegardiner under byggeri og undgå bygningsarbejde i gyteperioder for fisk samt yngle- og kasteperioder for havpattedyr og områder omkring dem. De anbefaler også brug af Akustisk Dødszone (ADD) inden påbegyndelse af pæling og at implementere støjdæmpende foranstaltninger under byggeri i områder med følsomme havpattedyr som marsvin.
- Havforskningsinstituttet anbefaler, at man bruger materialer til at forankre flydende vindmøller, som genererer minimal støj, når møllerne bevæger sig. Dette indebærer at undgå støj forårsaget af ryk og rusk under forankring.
- Norsk Havforskningsinstitut anbefaler, at der indsamles data for at undersøge, hvordan havmiljøet påvirkes af havvindmøller. De indsamlede data skal være tilgængelige for offentligheden.
Du kan læse hele artiklen her i Havforskningsinstituttet (norsk).
I sager med vibrationer undersøger man også ofte lavfrekvent støj og infralyd, da vibrationer ofte omdannes til lyd gennem de faste dele i miljøet.