Ny fiskeri-reform har sat gang i nybyggeriet på Færøerne

Ny fiskeri-reform har sat gang i nybyggeriet på Færøerne

Den nye færøske fiskerireform fra den 1. januar 2020 har sat gang i investeringerne på Færøerne i nye og større trawlere.

Ændringen i loven, fra at opretholde fiskerettigheder i 8 år til 12 år istedet, har gjort det muligt for de færøske fiskeriselskaber at tænke økonomisk mere langsigtet og få langt større rentabilitet i fiskeriet og i fartøjerne.

To rederier på Færøerne har allerede ordret nybygninger til det færøske fiskeri, efter ændringerne i fiskeriloven. Det er rederiet og fiskeselskabet P/F JFK i Klaksvík og rederiet Framherji i Fuglefjord, der begge har skrevet kontrakt på henholdsvis en ny »Gadus« og en ny »Akraberg«.

Nybygningsordre som man skal mere end 10 år tilbage for at finde tilsvarende på Færøerne. Den sidste kontrakt på en nybygning var
»Tróndur í gøtu«, der blev bestilt i 2008 og leveret fra Karstensens Skibsværft i skagen i foråret 2010.

Efter denne nybygning, gik investeringerne og byggeriet af nye trawlere fuldstændigt i stå, da alle fiskerirettigheder på Færøerne blev sagt op, fra 2008 og 10 år frem.

Da denne 10 års periode var afsluttet, fik Færøerne en ny fiskerilov i 2018, men den afstedkom så meget ballade og utilfredshed, at kampen om fiskekvoterne blev helt afgørende for udfaldet af lagtingsvalget efterfølgende. Resultatet af valget den 31. august 2019 blev, at den siddende færøske regeringskoalition med lagmand Aksel V. Johannesen (S), der har siddet på magten i de foregående fire år, mistede sit flertal ved lagtingsvalget.

Istedet blev det oppositionspartierne Folkeflokken og Sambandspartiet, der vandt og som deres første opgave fik de rullet fiskeriloven tilbage. Man fik fjernet kvoteauktionerne og fiskerilicenserne varighed blev forlænget fra 8 til 12 år.

Ændringer der trådte i kraft januar 2020 og som helt har ændret investeringslysten i færøsk fiskeri, så lokale fiskeselskaber nu har fundet den helt store og tunge pung frem og nu investerer i fiskefartøjer på mellem 300 og 400 millioner kroner.

Læs også på FiskerForum.dk »Første nybygget trawler til Færøerne i 10 år« her

Det første rederi og fiskeselskab der meldte sig ind i nybyggeriet, var reder Hanus Hansen, som ejer fiskeriselskabet JFK Trol. Firmaet har skrevet kontrakt på en ny kæmpe trawler i Tyrkiet. Fabrikstrawleren bliver 86 meter lang og 18 meter i bredden. Det andet var rederiet Framherji i Fuglefjord, der har skrevet kontrakt på en nybygning ved værftet Brattvåg i Norge. Denne fabrikstrawler bliver på 84 meter i længden og 17 meter i bredden.

De to nye fabrikstrawlere forventes at indgå i det færøske fiskeri i sommeren 2022.