I en pressemeddelse fra Aarhus Universitetsforlag under overskriften »Lækre sild var Danmarks Olie«, starter man med 120,00 kroner – Så meget må du fiske op af lommerne i dag for et stykke med salte sild på én af Københavns fashionable kælderrestauranter.
Denne gourmetmad var frem til 1800-tallet ellers billig hvermands-mad, og den fede fisk udgjorde ofte forskellen mellem liv og død for mange danskere. Den smurte også samfundets tandhjul, for økonomien i middelalderens Danmark betød den lille svømmer omtrent det samme som olien for Mellemøstens sandede stater.
Fiskens danmarkshistoriske betydning har da også stadig krog i nutiden. Søren Brostrøm fraråder os kraftigt »at stå som sild i en tønde« også selv om hverken han eller mange andre næppe ved, hvorfor han siger sådan. Fingernemme læggekoner kunne nemlig en- gang pakke mere end 1.000 sild i en enkelt tønde, og havde de gjort det en hel dag, var de »ikke mange sure sild værd«.
Udtryk som disse snører os sammen med silde-fiskeriets guldalder
Denne lille bog koster mindre end en luksuriøs sildemad og er spækket med mere eller mindre spegede nedslag i sildens kulturhistorie. Sol over Gudhjem blev fx slet ikke opfundet på Bornholm, men af oldefaren til en berømt smørrebrødsjomfru.
Forfatteren siger selv om bogen, »Sildens betydning for Danmarks historie og udvikling kan ikke overvurderes. På trods af sine blot 20 til 25 centimeter forvandlede den alene ved sin massive tilstedeværelse et udkantsområde til en vigtig brik i den internationale økonomi. Vores vandbårne erhvervseventyr tog sin begyndelse i middelalderens Øresund og fortsatte med større eller mindre afbrydelser i Limfjorden frem til 1820’erne.«
Om forfatteren Jakob Ørnbjerg (født 1976)
Han er ph.d. og kulturhistoriker fra Nordjylland med speciale i tidlig moderne kultur- og byhistorie. Han er formand for Selskabet for Aalborgs Historie og så elsker han en god sildemad.
100 Danmarkshistorier
Det vilde sildeboom er 53. bog i forlagets serie 100 danmarkshistorier. Bøgerne udkommer hver måned i otte år og er centrale i projektet, der bl.a. omfatter kronnikker i Avisen Danmark og materiale på danmarkshistorien.dk