Ny ansvarlig for det grønlandske fiskeri skal fører fiskeriloven i mål

Ny ansvarlig for det grønlandske fiskeri skal fører fiskeriloven i mål

Grønlands nyvalgte naalakkersuisoq for fiskeri Erik Jensen fortæller til Knr, at koalitionen vil fortsætte arbejdet med den grønlandske fiskerilov, som i efteråret var gennem første behandling.

Fiskeriets førstemand fra Siumut bliver manden, der med nogle få ændringer, skal fremsætte fiskeriloven igen i den nye samling. Han siger i en kommentar til Knr, »Det har vi sagt flere gange under valgkampen. Det kan være, at der er få tekniske ting, der skal rettes op på, men vi holder fast i, at den kan præsenteres, som den er. Men jeg vil gerne først snakke med og besøge forskellige interessenter,« understreger Erik Jensen, der med koalitionsaftalen bygger på en anderledes fordeling, så flere folk får gavn af det som 50 / 50 ordningen lægger op til.

Netop den sidste fordelingen med kvorteandele på 50 / 50 i rejefiskeriet, for henholdsvis det kystnære og det havgående fiskeri, fik flere af de store rederier i efteråret til at true Selvstyret med krav om erstatninger i milliardklassen, hvis loven blev gennemført.

Ligeledes ligger der i aftalen, at Inatsisartut kan fastsætte et opsigelsesvarsel på mindst fem år for de tidsubegrænsede rejelicenser.