Nu går Fiskeristyrelsen helt over gevind i deres bestræbelser på at være EU’s duksedreng nr. 1. Med slet skjult tilfredshed, har man nu fra styrelsens side fundet, at der må være tale om snyd og bedrag, når flere tobis-trawlere efter Styrelsens mening har opholdt sig for længe i et område og derefter efter et kortvarigt ophold i et andet område, har skrevet tobis´en på her. I følge den nidkære styrelse og kontrol, må der absolut være tale om forsættelingt snyd. basta.
Derfor er vores »her kommer jeg« Fiskeriminister Mogens Jensen også hurtigt ude med en løftet pegefinder, »havde fiskerne nu bare haft kamera-overvågning ombord, så kunne de bevise at de var uden skyld« – hold da op for en gang ævl – det svarer til at alle bilister i Danmark fik en kollektiv straf, for at have mulighed for at køre for stærkt. Havde de bare haft en GPS måler i bilen, som registrede deres hastighed, så kunne de jo bevise, at de ikke kørte for hurtigt. Bavl..
Men læs selv Fiskeristyrelsen og Ministeriets skærpelse af reglerne for tobis-fiskeriet. En skærpelse, der trods Corona-krise og udsigten til et elendigt Brexit-forlig med briterne og milliardstore hjælpepakker til erhvervene i land, og en fiskerikontrol der lader hollandske bomtrawlere slippe afsted med det som danske fiskere nu beskyldes for. Men stadigvæk kun på en formodning og alligevel skal alle fiskerne ned med nakken – pas nu på – for en dag lykkedes det for jer – og gad så vide hvad i embedsmænd og andet godtfolk så vil fordrive tiden med, end at stille sig op i arbejdsløshedskøen. Skam jer.
Fiskeristyrelsen har stoppet for muligheden for at fiske tobis i to forvaltningsområder på samme fangstrejse. Rutinemæssig kontrol viser tegn på, at nogle fiskere ikke rapporterer fangsten korrekt.
Tobisfiskerne fik i slutningen af maj mulighed for at fiske op til 10 pct. over årets tobiskvoter inden for rammerne af den fælles fiskeripolitik. Men Fiskeristyrelsens kontrol viser tegn på, at nogle fiskere ikke rapporterer fangsten af tobis korrekt, og derfor bliver reglerne nu skærpet.
»Helt konkret lukker Fiskeristyrelsen nu for muligheden for at fiske tobis i to forvaltningsområder på samme fangstrejse. Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, at nogle af tobis-fiskerne tilsyneladende ikke rapporterer deres fangst korrekt. De skærpede regler kommer jo til at ramme alle fiskere, og vi kommer nu til at gennemgå alle fangstrejser, hvor der fisket i to tobisforvaltningsområder,« siger minister for fødevarer og fiskeri Mogens Jensen.
Tobis-fiskeriet har ellers været godt i år. Så godt, at et flertal af Folketingets partier i slutningen af maj besluttede at give fiskerne mulighed for at fiske op til 10 pct. over årets kvoter inden for rammerne af den fælles fiskeripolitik for at give det trængte erhverv en hjælpende hånd. Fiskeristyrelsens afdeling i Nykøbing Mors har som en del af den rutinemæssige kontrol undersøgt 51 fangstrejser efter tobis, hvor der på samme fangstrejse var registreret fangster af tobis i forvaltningsområde 2r og 3r, samt 35 fangstrejser, hvor der på samme fangstrejse var registreret fangster af tobis i forvaltningsområde 1r og 4.
Det gennemgående mønster er, at der fiskes i relativt lang tid i område 2r på de gode fangstpladser, og så sejler fartøjet sidst på fangstrejsen ind i tobisforvaltningsområde 3r, hvor der sættes et eller flere korte slæb, og hvor de store mængder tobis skrives ind logbogen. Der ses i tilsvarende mønster i område 1r, hvor der fiskes i relativ lang tid med forholdsvis lave fangstrater, hvorefter fartøjet (ofte sidst på turen) skifter til område 4, hvor der fiskes i kortere tid, men med høje fangstrater.
»Denne situation kunne formentligt helt have været undgået, hvis de eksisterende teknologiske muligheder havde været bedre udnyttet, og tobisfiskerne eksempelvis havde haft kameraer og sensorer monteret på deres fartøjer, som de havde kunnet dokumentere deres fiskeri med,« siger Mogens Jensen.
Danmark er forpligtet til at sikre, at fangster afskrives i de farvande, hvor de er fisket. For-deling af kvoter beror på, at de bestandsvurderinger, der ligger til grund, har valide fangstdata til brug for bestandsvurderingen.