Den norske undersøgelse af Miljøgifter i Torskefisk i den norske del af Nordsøen afslører blandede resultater, især fundet af de farlige klorforbindelser som HCB (hexachlorobenzene) vækker bekymring.
Siden 2005 har norske havforskere fra forskningsfartøjerne »G.O. Sars« og »Johan Hjort«, udført prøveindsamlinger i Nordsøen for at evaluere niveauerne af miljøgifte, især i torskefisk som torsk, kuller og sej.
Seneste resultater viser en generel nedgang i fire ud af seks undersøgte stofgrupper, men også en bekymrende stigning i et specifikt forurenende stof.
Persistent Organic Pollutants (POP’er), miljøgifte med lang levetid, blev undersøgt, herunder tidligere anvendte pesticider, industrikemikalier og flammehæmmere. Undersøgelsen, der strækker sig fra 2005 til 2019, afslører, at PCB, DDT, HCH og PBDE viser et markant fald i fiskeleverne. PBDE, de senest forbudte flammehæmmere, oplever det mest betydningsfulde fald.
Ikke desto mindre er der en bekymrende stigning i HCB (hexachlorobenzene) – et miljøgift, der stadig frigives i miljøet på trods af et forbud. Forskeren Stepan Boitsov, fra Det Norske Havforskningsinstitut påpeger, at selvom de fleste forureningsniveauer er faldende, er der nogle, der falder langsomt eller slet ikke, og dette kan skyldes forskelle mellem fiskearterne. (red. HCB bliver, på grund af dets kræftfremkaldende, bio-akkumulerende og persisterende egenskaber, kaldt et »evighedskemikalie« og betegnes som ét af verdens 12 farligste stoffer).
Resultaterne fra Nordsøen indikerer også, at sammenlignet med Barentshavet var niveauet af miljøgifte i Nordsøens torskefisk højere, hvilket bekræfter vigtigheden af internationale bestræbelser på at eliminere disse giftige stoffer.
Selvom fremgang er opnået, understreger de norske havforskere, at det stadig er en udfordring at eliminere miljøgifte fuldstændigt og bekræfter nødvendigheden af en vedvarende international indsats for at beskytte havmiljøet.
Læs hele artiklen fra Det Norske Havforskningsinstitut her (norsk).