Men denne gang slap det norske Havforsknings fartøj ind i den russiske del af Barentshavet på sit torsketogt, hvor kortlægningen af torskebestanden, under det årlige torsketogt, finder sted.
Det er hensynet til de omfattende russiske militær aktiviteter i Barentshavet, der tidligere i år var en hindring for det norske togt. Et togt der er med til at afdække og fastsætte fiskekvoter for området.
NRK norge skriver, at de norske forhandlere, op til fiskeriforhandlingerne, der startede i forrige uge, havde taget russernes afslag i foråret, med som en bekymring om det fremtidige samarbejde. Et samarbejde som begge parter, ellers har været yderst tilfredse med. Men ikke før dette møde med russerne, kendte de norske myndigheder noget til det egentlige afslag.
Men den norske forhandlingsleder Arne Røksun fra det norske Fiskeridepartement, har nu forhandlet en løsning igennem med Rusland. Han siger til NRK, »Vi har brugt meget tid på at diskuterer adgangen for vores havforskningsfartøjer til russisk zone og er nu nået til enighed om, at vores fartøjer godt kan forske videre, blot der udvises en vis hensyntagen til de russiske millitære øvelser der finder sted samtidig.«
Forklaringen med at det var militære hensyn, der var hovedårsagen til havforskningsskibet var blevet afvist tidligere, trøster direktør i Havforskningsintituttet Sissel Rogne. Hun siger videre, »jeg er næsten lettet og glad for, at den russiske begrundelse var militære hensyn. Jeg ved at vores forskningstogt ikke har noget som helst med militær at gøre og jeg ved vores fartøjer udelukkende arbejder 100 procent civilt.« Derfor tror direktøren for Havforskningsinstituttet selv, at der nogen sammenhæng med de spændinger der for tiden er mellem Norge og Rusland.