Den norske vårgydende sild har de seneste tre år gennemgået en bemærkelsesværdig ændring. Den har forladt sine traditionelle gydeområder uden for Møre, Romsdal og Trøndelag til fordel for Lofoten og Vesterålen.
»Vi har aldrig dokumenteret en så nordlig fordeling af silden som i år,« siger havforsker Are Salthaug, der var leder af HI’s sildegydetogt fra den 13. til den 26. februar med fiskefartøjerne »Eros« og »Vendla«.
På togtet blev der ikke observet sild, før forskerne nåede Røsttunga, cirka 60 sømil vest-sydvest for Røst. Hele 82 procent af sildebestanden befandt sig i år uden for Lofoten og Vesterålen, mens de sidste 18 procent stod nord for Andenes.
Årsagen til denne ændring er ikke entydig, men forskerne arbejder med flere teorier·
- En mulig forklaring er den dominerende tilstedeværelse af otteårige sild fra 2016-årgangen, som udgør halvdelen af hele bestanden.
- En anden teori er, at sildene fra 2016 har ført an, og at flertallets valg har påvirket resten af bestanden.
Forskernes observationer indikerer også en positiv tendens med flere unge sild, hvilket er et godt tegn for den fremtidige rekruttering til gydebestanden.
Denne usædvanlige udvikling for silden i nord er et emne, som forskerne fortsat undersøger for at forstå årsagerne bag og forudsige dens fremtidige konsekvenser for bestanden.