Det er glædeligt, at Niels Skipper med Nordsoeposten.dk har fået et »hul« igennem til vores socialdemokratiske fiskeriminister Rasmus Prehn (S), der helt sikkert kan have gavn af den direkte dialog med fiskerne, der opstår på debatsiderne efter de forskellige indlæg.
På FiskerForum.dk er vi oprigtigt glade for samarbejdet med Nordsoeposten.dk, om gensidigt at dele fiskeripolitisk stof og andet omhandlende fiskeriet og vi viderebringer gerne debatforløbet, som Rasmus Prehn (S) udvikler for tiden på den nordjyske nyheds- og webavis i Hirtshals.
Det omfatter også de sidste par dages debat og dialog mellem Rasmus Prehn (S) på den ene side og Mikael Borup, (fisker-søn fra Hirtshals) på den anden.
Vi understreger at, de bragte debat-indlæg alene er udtryk for skribentens egen holdning og at alle indlæg hos FiskerForum.dk skal overholde de presseetiske regler.
Fiskeriminister Rasmus Prehn (S) skriver på Nordsoeposten.dk’s debatside følgende under overskriften: Vi har haft det korte lys på, når vi har snakket fiskeripolitik
Kære Mikael Borup – Tak fordi du skriver til mig.
Jeg synes dit indlæg har en række interessante pointer, som jeg som fiskeriminister meget gerne vil svare dig på.
Jeg er enig med dig i, at den danske fiskeripolitik i årevis har været for kortsigtet. Desværre har det medvirket til, at fiskeriet er presset fra flere sider. Med klimaforandringer, Brexit og udledning af næringsstoffer mv. er fiskeriet havnet i »the perfect storm«.
Det har fået biologer til at sætte sirener og havariblink til
Flere fiskebestande er alvorligt pressede på deres overlevelse. Som konsekvens heraf er flere kvoter blevet reduceret kraftigt i EU.
Derfor vil vi nedsætte en fiskerikommission, der skal kigge ind i krystalkuglen og komme med forslag til, hvordan fiskeriet får en lysere fremtid. Det arbejde glæder jeg mig til at følge med i. Det er mit håb, at det kan føre til nye løsninger på fiskeriområdet.
Samtidig har vi med finansloven fået flertal for en ophugningsordning på 25 mio. kr. til danske Østersø-fiskere, der er ramt hårdt af nedgangen i kvoterne særligt for torsk og sild i den Vestlige Østersø. I samme finanslov vedtog et flertal at forbyde trawl i Bælthavet. Det skal anspore til samme opblomstring, man har set i havmiljøet i det sprudlende Øresund. Nu skal vi i dialog med fiskerne finde frem til, hvordan det skal gøres i praksis.
Da briterne sagde farewell til EU rev de samtidig store kvoter ud af hånden på danske fiskere til en værdi af cirka en milliard kroner. Et voldsomt indgreb i dansk fiskeri, som spreder kedelige ringe i vandet til den øvrige sektor, der mister indkomst. Som det første land i EU har vi landet en aftale til 1,3 milliarder kroner med samtlige af Folketingets partier, der sikrer, at fiskerne og erhvervet får kompensation som følge af Brexit. Vi har også sørget for, at en del af pengene kan gå til grøn udvikling og fremtidsrustning. En aftale som DFPO (Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation) har rost.
Sæler og skarv gør det heller ikke lettere. De spiser de pressede fisk. Inficerer dem med sygdomme. Sammen med alle Folketingets partier afsatte vi i marts måned sidste år penge til problemerne med sæl og skarv, der ødelægger fiskernes fangst og bestandene i vores have.
Du skriver også, at måden Danmark har lavet fiskeripolitik på, har spillet fallit. Jeg er enig med dig så langt, at vi har haft det korte lys på, når vi har snakket fiskeripolitik. I stedet bør vi sætte det lange lys til. Men hvis ikke vi lytter til biologerne, når de sætter miljøalarmen i gang, så ender vi et helt forkert sted. Gode intentioner eller ej, så har fiskerierhvervet vigepligt for havmiljøet. Uden fisk er der simpelthen ikke noget fiskeri.
Jeg vil meget gerne høre om gode ideer og svare på spørgsmål fra fiskerierhvervet. Derfor drager jeg til foråret afsted med rigeligt kaffe på kanden og ørene slået ud for at møde fiskerne ansigt til ansigt. Jeg forestiller mig, at jeg er på havnen hele dagen, så alle der vil kan få en god og konstruktiv snak om fiskeriet.
Tak for brevet, Mikael, slutter Rasmus Prehn (S) sit debatindlæg
Svaret fra Mikael Borup kom samme dag: Du afvikler jo fiskeriet
Hr. Rasmus Prehn, tak for svar.
Endnu en kommission? Hvem og hvilke kompetencer har medlemmer/deltagere i denne kommission? Vil fiskerierhvervet med de rette personer være repræsenteret? Personer, måske endda en fisker eller to, som kan og vil ud- og videreudvikle dansk fiskeri, i stedet for at afvikle det?
Forbuddet mod trawlfiskeri og lukningen for fiskeri efter torsk, i sydlige del af de indre farvande i Danmark tvinger de stakkels fiskere i denne del af riget, til at søge fiskeri i andre farvande, såsom Kattegat og/eller Skagerrak, af den simple grund, at de ønsker at overleve. Hvad tror du der sker med fisketrykket og fiskedødeligheden i disse farvande, når det halve af flåden i Danmark (om ikke mere) ligger i dette farvand?
I flotter jer rigtigt nok med 25 mill til ophugning
Men du afvikler jo fiskeriet med den håndfuld håndører, hvis du mener det dækker hele regionen’s fiskere. Du kan ikke kompensere konsekvensen af jeres beslutning med 25 mill..!!! Synes ik´ det er værdigt overfor de mennesker hvis liv nu ligger i ruin, udelukkende pga. af jeres beslutning. Du bør udvikle og ikke afvikle, spør´ du mig (hvilket du nok ikke gør, men du får svar alligevel).
Hvis de kloge, og her taler jeg om de såkaldte »eksperter«, ellers kan lægge to og to sammen, bør de/I ret hurtigt kunne regne ud, at den massive tilgang af fartøjer i dette farvand, vil smadre fiskeriet i Skagerrak, i adskillige år fremover. Farvandet kan simpelthen ikke bære så massivt et fisketryk.
Hvis vi ser på Skagerrak isoleret, øget fisketryk fra syd-havet, bomtrawl’s-problematikken, krydrer det med en sæl eller to og så skarv strøet hen over toppen, så har man katastrofen hængende lige over hovedet.
Vågn op, Rasmus…! Det er nu der skal omstruktureres i dansk fiskeriforvaltning og måden vi forvalter vores ressourcer på. Og vær nu rar ikke at nedsætte endnu en gruppe af »kloge intetvidende eksperter«, som ikke gør andet end at holde møder for at planlægge næste skridt. Handling, det er hvad vi mangler og det er handling NU! Træk nu på den massive viden du har i de danske fiskere og deres kollegaer, de lægger inde med massiv viden som helt sikkert kan bidrage til at redde dansk fiskeri.
Apropos handling, hvor langt er man med kontrollen af de udenlandske bomtrawlere, som du bad Fiskeristyrelsen om at sætte igang. Mig bekendt er der ikke sket synderligt meget de sidste mange måneder. Ét er, at du beder dit embedsværk om handling, men når de snorksover i timen, og intet sker, tja..,så dumper de til eksamen. Vi føler ik´ vi har støtten fra dansk fiskerikontrol overhovedet, vi føler at de vil os mere ondt end godt, hvilket kun skader erhvervet i længden. Mere bureakrati, mere rapportering, mere papir-nusseri, men ikke ret megen støtte og forståelse, det er hvad fiskerne ser og føler. Man får lidt følelsen af at beslutningstagerne ikke helt har forståelsen af hvorledes dansk fiskeri fungerer uden for kontorvinduet; men de er velkomne til at komme med en tur på søen. Det ville måske gavne os alle..?
I den politiske »Aftale om Hav-, Fiskeri- og Akvakulturprogrammet 2021-2023«, indgået af flertallet på Christiansborg står der så fint: »Det er nødvendigt at styrke udviklingen af det kystnære og skånsomme fiskeri i Danmark«. Men Hvordan tror Hr. Rasmus Prehn kystnært fiskeri kan udvikles, når vi alle pludselig fisker i mere eller mindre det samme farvand? Det er jo netop de kystnære fiskere fra den sydlige del af DK som lider, de rejser mod nord og dermed stiger fiskeritrykket eksplosivt i disse områder. Ikke just en udvikling, men nok nærmere en afvikling??
Jeg har ikke den forkromede løsning, men tror godt jeg vil lægge hovedet på blokken og sige: …»det har I saft suseme, heller ikke«! Jeg er enig med dig i, at vi skal lytte til biologerne, men Hr Rasmus Prehn, kan du så ikke få biologerne til at være lydhøre over for det vi har at bidrage med??
Måske, kan man i fællesskab komme frem til en mere vedvarende løsning på vores problem i dansk fiskeri, ellers slukker sidste mand efter sig???
Slutter en bekymret Mikael Borup, fisker-søn fra Hirtshals.