Gensidig adgang til fiskeriet i Skagerrak skærpes nu ensidigt fra Norges side. Nordmændene har valgt at stramme reglerne for passage af grænsen i Skagerrak, hvilket vil få betydelige konsekvenser og gå imod ånden i det nordiske samarbejde.
Norge ønsker, at danske fiskere og andre EU-fiskere ikke længere frit kan fiske i både norsk og EU-farvand i Skagerrak.
Det skriver Fiskeritidende.dk
Historisk set har der været et fællesskab mellem Danmark, Norge og Sverige vedrørende fiskeri i Skagerrak. Dette blev formaliseret i en aftale i 1966 og senere i en ny aftale i 2013, som gentog vigtigheden af gensidig adgang til farvandene.
I et nyt lovforslag foreslår Norge, at EU-fartøjer skal standse deres fiskeri, tage redskaber op af vandet, registrere deres fangstmængder og rapportere til myndighederne, før de krydser grænsen. Dette forslag er ifølge Danmarks Fiskeriforening ude af proportioner og vil have negative konsekvenser for dansk fiskeri.
En gennemsnitlig opgørelse af fangsten vil tage omkring 2 timer, hvilket resulterer i en gennemsnitlig forsinkelse på ca. 3 timer ved hver grænsepassage. Dette vil koste fiskerne op til 10.000 kroner, og på årsbasis beløber det sig til omkring 22 millioner kroner alene for dansk fiskeri, især for arter som jomfruhummer, dybvandsrejer og demersale fisk.
Desuden anses det som unødvendigt at sende data til myndighederne, da der allerede eksisterer aftaler om dataudveksling mellem Danmark, Norge og Sverige vedrørende fiskeri i Skagerrak. Derfor vil de nye regler ikke bidrage til øget viden, men snarere være til gene for fiskeriet, som Danmarks Fiskeriforening påpeger.