Det er Læsø Fiskeindustri, der i det forgangne regnskabsår 2020, næsten havde en fordobling af underskudet i årets resultat, som lå på 18.4 mio kr. i forhold til 2019 der gav et underskud på 10,1 mio kr. Egenkapitalen svandt i samme periode ind med 18,1 mio kr. til i dag at udgøre 44,0 mio kr.
Forklaringen på det negative resultat ligger ifølge ledelsen for Læsø Fiskeindustri, i den verdensomspændende Covid-19 pandemi, som særligt har ramt Læsø Fiskeindustri’s aktiviteter i Skotland med et underskud i datterselskabet alene på 17,6 mio. kr.
Pandemien har alene kostet den Nordjyske jomfruhummerfabrik et netto-omsætningstab på 174,2 mio kr. hvilket skyldes et helt usædvanligt vanskeligt år, hvor markedsvilkårene pga. Corona-pandemien medførte, at alle væsentlige markeder for frosne jomfruhummere, stort set blev lukket ned hele året.
I specielt Sydeuropa har nedlukningen haft en helt afgørende effekt på efterspørgslen på frosne hummere til foodservice segmentet – hoteller, restauranter og catering. En nedlukning der har resulteret i et voldsomt og vedvarende prispres i branchen igennem hele 2020. Alt mens der i branchen var en større lageropbygning, hvilket blot gjorde pandemien’s konsekvenser endnu værre.
Ledelses skriver videre i regnskabet for 2020, at især fabrikken i Skotland, måtte man ty til en større lagernedskrivning, som har presset indtjeningsmarginalen betydeligt og i enkelte tilfælde, har man måtte pakkes produkter om på lagret, for at imødeomme kundernes efterspørgsel. En underskudsgivende handling som ledelsen har været tvunget til, da det var nødvendigt for at sikre likviditeten i den daglige drift.
Manglende ordre har også medført at man har sendt medarbejdere hjem, hvor dele af produktionen i perioder har været lukket helt ned, skriver ledelsen videre og forklarer at man udover en nedlukning i Skotland for produktionen i optil 4 måneder også har været ude i, at både timelønnede og fastansatte har måtte acceptere en periodevis lønnedgang.
Men en stram styring af alle variable omkostninger og en udskydelse af ikke nødvendige investeringer har medført, at trods tilbagegangen, så har det ikke haft den fulde effekt på årets resultat. Et resultat som ledelsen stadig betegner som betragtes som utilfredsstillende, under de givne omstændigheder.
Så selvom underskudet har kostet på egenkapitalen, så har ledelsen under hele forløbet haft styr på likviditeten, hvilket har været helt afgørende for, at man løbende har kunnet modtage og betale jomfruhummere fra fiskerne og dermed skabe grundlag for ny indtjening.
Ledelsen se derfor med en beherskede optimisme og lidt mere positivt på fremtiden, når pandemien engang er veloverstået. Så vil der igen være et stort og betydeligt opsparet behov for at komme ud og spise på restaurant og opleve det sociale samvær. En aktivitet der er helt afgørende for Læsø Fiskeindustri’s omsætnings-muligheder og forventningerne på denne baggrund er et afdæmpet men forventet positivt resultat på koncernniveau, i størrelses-orden mellem 1 til 2 mio kr.