Det er seniorfosker ved Havforskningsinstituttet I Norge Lene Buhl-Mortensen, der fortæller at der findes koldtvands-koraller på kanten af kontinentalsoklen udenfor alle lande, som grænser op til det åbene hav i Nord-Atlanteren.
Den norske forsker har I samarbejde, med flere forskere fra Havforskningsinstituttet I Norge og fra Island, sammenfattet resultater om udbredelsen af de ni mest kendte koraller i Norge, Island, Canada, Grønland, Færøyene, Storbritannia og Irland, samt på den midtatlantiske ryg.
Temperatur og havstrømme
Mållet med forskningen har været, at undersøge hvilken betydning temperatur og havstrømme har for udbredelsen af koraller i den nordligste del af Atlanterhavet. Lidt udenfor Norge er der indtil videre, er der nu fundet 26 unike korallarter. Dette er med blødkoraller, hornkoraller og stenkoraller og tager vi også sjøfjær med I spillet, er antallet af arter 39. De fleste vokser ude på selve sokkelen, men de trives også mange andre steder langs kysten og i fjordene.
Årsagen er de små forskjellene på temperatur og bundforhold nede på 300 til 500 meters dybde, på kontinentalsokkelen og kontinentalskråningen ud mod Nord-Atlanteren. Dermed er det ikke noget i miljøet, som hindrer udbredelsen. En af de mere almindelige kaldtvandskoraller Lophelia pertusa, danner store revkomplekser, det vil sige, at flere rev står så tæt, at de næsten lapper over og ind i hinanden.
Verdens største revkompleks
Udenfor Røst i Lofoten ligger verdens største og mest kendte revkompleks, Røstrevet. Det er hele 35 kilometer langt, har fået kaldenavnet Komplekset, hvilket skyldes at de står med små mellemrum, men alligevel så tæt, at man I forvaltningssammenhæng kalder det et rev.
Andre arter som risengrynskoraller (Primnoa resedaeformis), søtræer (Paragorgia arborea) og søbuske (Paramuricea placomus) der vokser enkeltvis, men som også står forholdsvis tæt i enkelte områder, betegnes som koralskove. Disse arter findes ikke I hele Nord-Atlanten, da den lave temperatur I de dybe havbassinger, hindre transport af koral-larver med strømmene, ned til de aller dybeste områder. Lophilia-revet, som oftes ses udenfor Norge og på Sydsiden af Island, er med få undtagelser ikke tilstedeværende ved Canada. Koralæg og larver flyder frit rundt I vandmasserne I en periode, før de trækker mod bunden og starter livet som fastsiddende organismer.
Se videoen fra Havforskningsinstituttet I Norge af koralrevet undenfor Tromsø herunder.