Forskerne fra det norske mad-forskningsinstitut Nofima vil finde ud af om kvaliteten af den norskeopdræts-torsk er blevet meget bedre de seneste 15 år. Undersøgelserne vil blive igangsat henover vinteren. Med på holdet er også folk fra restaurations-branchen i Norge.
Seniorforsker fra Nofima Sjurdur Joensen siger på den baggrund, »Vi vil se, om opdrættet torsk væsentligt adskiller sig fra vildfanget torsk. Det gør vi ved at måle andelen af filet, hoved, lever og ryg, samt se på kvaliteten af hele fisken og bedømme filet – farve-, spaltnings- og pigmenteringsfejl samt foretage en simpel sensorisk vurdering af kvalitetsegenskaberne ved køleopbevaring. Vi vil have særligt fokus på hele fiskefileten og i særdeleshed lugte,« siger seniorforskeren fra Nofima videre.
Nofima har de sidste 20 år forsket i og opdrættet stamfisk (torsk), der producerer rogn og yngel, der sælges til avl og opdræt. Derudover er der en privat virksomhed beskæftiget med stamfisk og salg af yngel.
I undersøgelserne og forskningsprojektet vil de norske forskere sammenligne den femte generation af torsk der svømmer rundt i hav-burerne nu, med første generations-torsk.
Smags-bedømmelse af kokke
»Vi vil teste den opdrættede torsk på restauranter i Tromsø, hvor kokke både skal smage, interviewes samt bedømme og udfylde et skema omhandlende torskens smag, konsistens, holdbarhed og andre kvalitetsparametre. Efterfølgende sammenligner Nofima med en lignende og tilsvarende undersøgelse, der er foretaget tilbage for små 16 til 17 år siden og derefter bedømme hvorledes kvaliteten har udviklet sig.
Det økonomiske aspekt kommer forskerne også indover i projektet, da de vil kortlægge og bedømme disse samt kigge på fiskens holdbarhed og kvalitet ved samme lejlighed.
Men norske fiskerne advarer mod torskeopdræt
De mener ikke der er plads nok i fjordene, der er hav-opdræt nok, så man frygter at pladsen i fjordene bliver for træng.
Med ved den seneste opgørelse, var det økonomien der viste sig at være flaskehalsen i torskeopdrættet,« fortæller økonomiforsker Øystein Hermansen fra Nofima, og han henleder samtidig opmærksomheden på, at det især var problemet med en stor andel af relativt små fisk, der på den baggrund opnåede alt for lave priser.
»Lav vækst og lavere udbytte end i lakseopdræt pressede også produktions-omkostningerne op. Det bliver derfor vigtigt at undersøge, om disse forhold er blevet bedre gennem avl og forbedringer i produktionsprocessen,« fortæller økonomiforskeren Øystein Hermansen fra Nofima i rapporten.