Det er vist kun i fiskeriet, at man kan straffes to gange for den samme forseelse. Hvor blev »ne bis in idem-princippet,« af i vores ellers så højtsvungne retsstat. dvs. princippet om, at man ikke kan retsforfølges to gange for den samme forbrydelse. Er dette retsprincip borte med blæsten og skyllet ud med havvandet – eller hvad.
Under faglige nyheder udsender Fiskeristyrelsen en ny praksis for tildeling af point ved grove nationale overtrædelser. For EU kommissionen har nu afklaret, hvilke overtrædelser af nationale regler, der er omfattet af EU´s pointsystem.
Jo-tak – men det burde være fremadrettet, når man ændre retspraksis og ikke bagudrettet. Men det er netop hvad Fiskeristyrelsen er igang med. De skriver i en orientering om EU´s Pointsystem følgende:
Som led i opfølgning på Rigsrevisionens beretning om tilskud på fiskeriområdet fra oktober 2018 og implementering af ministeren for fiskeri og ligestillings svar til Statsrevisorerne fra januar 2019 er Fiskeristyrelsen i gang med en gennemgang af en større mængde overtrædelsessager med henblik på at træffe afgørelse om, hvorvidt overtrædelsen indebærer tildeling af point.
Een forseelse – to straffe
Dvs. man kan straffe fiskerne to gange for den samme forseelse. Så oveni at nogle fiskeskippere må finde sig i at være skrevet op i den sorte bog hos Fiskerikontrollen (en bog som kontrollen normalt nægter eksistensen af), som giver både hyppige og gentagne »Chikane-kontrol« til følge, så kan kontrollen nu gå tilbage til 2016 og finde gamle sager frem, som man nu kan tryne »de forfulgte« fiskere med.
Med hvilken hjemmel og grundlæggende juridisk princip, kan man fra fiskerikontrollens side, foretage en sådan bag-udrettet kontrol? En kontrol må vi forstå, i nogen tilfælde kan føre til yderligere straf i form af tildeling af strafpoint til fiskere og båd.
Opfinder fiskeristyrelsen egne regler ?
Det er ellers sådan, at offentlige myndigheders konkrete afgørelser og generelle administrative foreskrifter, skal have støtte i lovgivningen. Det kunne være spændende og meget interessant at høre hvor Fiskeristyrelsen har fundet netop den regel i vores lovgivning, hvor man kan straffe folk to gange for den samme forseelse.
Så med sætningen og et ideal for vores samfundsindretning – Med lov skal land bygges – vil Fiskeristyrelsen med Fiskerikontrollen gå tilbage i gamle sager og hente frem alle overtrædelser fra efter den 1. juni 2016 og frem, udsende et orienteringsbrev om, at overtrædelsen vil blive vurderet i forhold til tildeling af point. Dog understreger myndighederne, at modtagelsen af et orienteringsbrev ikke nødvendigvis er ensbetydende med, at der vil ske en tildeling af point til den enkelte fisker og hans fartøj.
Bruges fortolkningen kreativt af fiskeristyrelsen
Det hele startede med at Fiskeristyrelsen tidligere på året har bedt EU-Kommissionen redegøre for, hvorvidt og hvilke nationale overtrædelser, der er omfattet af EU’s pointsystem. EU-Kommissionens svar foreligger nu. Heraf følger, at nationale overtrædelser på muslinge- og østersområde samt på reje- og åle-området, skal anses som omfattet af EU’s pointsystem.
Nationale overtrædelser på disse områder vil derfor fremover også blive underlagt en pointvurdering, (red. som det øvrige fiskeri), som ved grove overtrædelser vil medføre tildeling af point. Det kan fx være overtrædelser af mangelfuld logbogsføring, fiskeri i lukkeperioder eller ved overtrædelser af vilkår i tilladelsen.
Husk nu
Når et lands myndigheder har magtbeføjelser, kan der altid opstå en risiko for, at myndighederne overskrider sådanne beføjelser, og at individet bliver udsat for uberettigede vilkårlige indgreb i den personlige frihed, den fysiske integritet og i den enkeltes retssikkerhed. I Danmark er uberettiget magtanvendelse kriminaliseret i straffeloven, uanset at de er foretaget af myndighedspersoner.