På bunden af Stillehavet, i fuldstændigt mørke, har forskere opdaget en mystisk produktion af ilt, der ikke skyldes fotosyntese. Dette opsigtsvækkende fund har fået forskerne til at stille spørgsmål ved, hvordan ilt kan dannes uden sollys og planter.
Forskere fra Scottish Association for Marine Science (SAMS), ledet af Andrew Sweetman, stødte på denne iltproduktion ved et tilfælde under målinger af iltniveauet ved havbunden i forbindelse med dybhavsminedrift. Normalt er fotosyntese den kendte proces, der producerer ilt, men her fandt forskerne ilt dannet på en helt anden måde.
Nicholas Owens, en havforsker ved SAMS, der ikke deltog i undersøgelsen, kalder fundet “et af de mest spændende inden for havvidenskab i nyere tid.” Opdagelsen udfordrer vores forståelse af, hvordan komplekst liv kan have udviklet sig på Jorden.
Uventede Målinger
På mere end 4.000 meters dybde midt i Stillehavet opdagede forskerne, at iltniveauet langsomt, men konstant, steg. Først troede de, at deres måleudstyr var defekt, da tidligere undersøgelser kun havde vist ilt, der blev brugt op på havbunden – ikke nyproduceret ilt. Efter flere år med mærkelige målinger besluttede forskerne at bruge en backup-metode. Da begge metoder viste det samme resultat, vidste de, at de havde fat i noget stort og uventet.
Forklaringen – Batterilignende Mineraler
Forskerne undersøgte materialerne omkring fundet og opdagede metaller, der bruges i batterier. Disse mineralaflejringer kunne producere en spænding, der var stærk nok til at spalte ilt fra vand gennem elektrolyse. Denne proces kunne forklare den mystiske ilt-produktion på havbunden.
Dette fund rejser nye spørgsmål om vores forståelse af havets dybder og de processer, der foregår der. Hvem ved, hvilke andre hemmeligheder havets bund gemmer på?