En muslingefisker frygter, at en ny regel om bundtrawlfiskeri vil påvirke hans erhverv. Muslingefiskeriet vil blive begrænset af den nye Hav-plan, advarer fiskeren. Selvom Hav-planen er blevet rost bredt fra flere sider, vil den have en skæv indvirkning og begrænsning af muslingefiskeriet på flere områder.
Det fortæller Stig Wittrup, der er muslingefisker, til TV2 Østjylland. Hav-planen forbyder brugen af bundslæbende redskaber, også kendt som bundtrawl, i flere danske fjorde og bugter.
»Desværre tror mange, at det er bundslæbende redskaber, der har ødelagt vores havmiljø, men det er ikke rigtigt,« siger muslingefiskeren, der fuldstændigt flugter med udtalelser fra DTU ekspert i havmiljø, der heller ikke tillægger muslinge-fiskeriet negativt, at påvirke havmiljøet mest. »Det er så få procent af havbunden der påvirkes af muslingefiskeriet, hvorimod udledningerne af fosfor/næringsstofferne betyder alt for den miljøtilstand som findes i området, understreger Jens Kjerulff Petersen professor i kystøkologi ved DTU Aqua overfor TV2 Østjylland.
Muslingefisker Stig Wittrup fisker dagligt med tre skibe fra Horsens Havn, som skraber muslinger i netop fjorde og bugter langs den jyske østkyst. Han frygter, at begrænsningerne vil have så stor indvirkning på muslingefiskeriet, at han bliver nødt til at stoppe helt med fiskeriet.
I begyndelsen af juni måned indgik et bredt flertal af partier aftalen om en ny dansk Hav-plan, der afsætter 75 millioner kroner til fiskeriet frem til 2030. Aftalen indebærer blandt andet en stigning i andelen af »strengt beskyttede« naturområder til havs fra 4 procent til 8 procent i 2028 og 10 procent i 2030. I disse områder vil fiskeri, herunder bundtrawlfiskeri, råstofudvinding, klapning og vedvarende energi være forbudt.
Det er netop her, at muslingefiskeren Stig Wittrup føler, at hans aktiviteter bliver begrænset.
Muslingefiskerens bekymring står i kontrast til udtalelser fra formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen, der gav udtryk for at være, tilfreds med, at aftalen tydeligt fastslår, at der skal være plads til sameksistens og fiskeri.
Desuden er 30 procent af havområderne udpeget som »beskyttet natur.«