Musholm med fabrikation og administration i Reersø og Korsør på Sjælland, har her sidst i marts måned i år fremsendt deres præsentation til Miljø- og Fødevareudvalget (MOF).
Præsentationen og forslag kan ses her
Der har traditionelt altid været bred politisk opbakning til udvikling i havbrugssektoren, skriver Musholm i oplægget. I 2015 præsenterede SR-regeringen en strategi for bæredygtig udvikling af akvakultursektoren for perioden mellem 2014 og 2020, med ønsket om øget produktion og udvikling af offshore havbrug og landbaserede anlæg. Støttepartierne og oppositionen var dengang positive.
Da havbrugene blev inkluderet i den omdiskuterede »Fødevare- og landbrugspakke« fra 2016 og den efterfølgende aftale om »Dansk akvakultur i vækst«, der udmøntede dele af SR-regeringens egen strategi, stod Enhedslisten, SF og Radikale udenfor.
Musholm skriver videre, at de oplever, at de fleste politikere – særligt lokalt – er positive overfor udvikling i sektoren og mulighederne for arbejdspladser og investeringer i klima- og miljøeffektiv produktion af sunde fødevarer på land og på havet.
Men desværre mener man, at sektoren er blevet ramt af en omfattende misinformation, som er steget i takt med Lea Wermelins udmelding om, at hun ikke ønsker »større eller nye havbrug«.
Musholm, der producerer ørred og ørredrogn af god kvalitet, primært til fiskeindustri og forbrugere i Danmark, Vesteuropa, Østeuropa og Fjernøsten, er gået ind i debatten og ønsker med denne præsentation og forslag, at udvikle havbrug i Danmark. De foreslår derfor en konkret plan for en klima-, natur- og miljømssig bæredygtig produktion i hele værdikæden. Som kan ses her nedenfor:
Musholm vision
- Nul nettoudledning af drivhusgasser
- Nul nettoudledning af næringsstoffer
- Fuld kontrol med lokale miljøeffekter
- Mere natur og bedre biodiversitet
- Fuld gennemsigtighed i produktionen
- Øget eksport
- Øget beskæftigelse på øer og i landdistrikter
Med Fremtidens Havbrug har Musholm foreslået en række lokale grønne tiltag i forbindelse med etableringen af nye havbrug. Projektet er fremlagt for Miljø- og Fødevareudvalget i Folketinget i 2021, der tog positivt imod initiativerne, ligesom miljøministeren også har kvitteret for initiativet og de frivillige indsatser og investeringer