Fiskeorganisationen MSC (Marine Stewardship Council) trodser kritikken, for MSC-programmet fortsætter med at vokse i rækkevide, omfang og effekt i løbet af det seneste år. Derfor frygter man hverken for fremtidens fiskeri eller organisationens position.
Årets MSC-rapport fremhæver da også modstandsdygtigheden i fiskeri- og forsyningskæderne, set i lyset af Covid-19-pandemien.
Det mærker man også i kommentaren fra CEO MSC Rupert Howes, der på bagkant af MSC rapporten 2020-21 fortæller at det seneste år, har været det mest udfordrende, MSC nogensinde har stået overfor.
Han siger videre, at Covid-19-pandemien har påvirket alle aspekter af fiske- og skaldyrs-industrien over hele verden, hvor man fra fiskeriets side istedet har vist et øget engagement i at bidrage til sundheden i oceanerne. Han er overvældet over den fortsatte tilpasningsevne, innovation og det positive engagement, som MSC-partnerne har udvist.
»Disse kvaliteter er mere nødvendige end nogensinde, da vi står overfor udfordringer, der er endnu større end Covid-19,« understreger han og siger videre, at klimakrisen allerede påvirker flere fiskerier og havmiljøet. »Flere MSC-certifikater er blevet suspenderet, dels på grund af klimaforandringernes påvirkning af bestandenes sundhed og migrationsmønstre, samt den fortsatte havopvarmning og forsuring belaster havmiljøet endnu mere. Mens MSC-certificerede fiskerier demonstrerer fordelene ved bæredygtigt fiskerier, viser de seneste FN-tal, at mere end en tredjedel af de globale fiske-bestande er blevet udnyttet ud over den bæredygtige grænse,« siger Rupert Howes.
»På trods af disse tendenser føler jeg mig optimistisk. Den offentlige og politiske vilje til at tackle truslerne mod vores oceaner og vores levebrød er større end nogensinde. MSC og vores partnere er godt rustet til at være en del af løsningen og vores MSC-partnere bidrager allerede til leveringen af FN’s mål for bæredygtig udvikling 14 (liv under vand). Agenda 2030 er i mine øjne stadig menneskehedens bedste og sidste chance for at lede i retning af en mere bæredygtig fremtid, siger CEO MSC Rupert Howes, der samtidig ser frem til afslutningen af denne proces og til udgivelsen af den reviderede fiskeri-standard i 2022.
MSC har også øget deres bidrag til et forbedret havmiljø, hvor »Ocean Stewardship Fund« eksempelvis har udbetalt 1,3 mio pund til projekter, til fremskyndelse af fremskridtene indenfor bæredygtighed og samtidig har forpligtet sig til 5 procent af alle royalties fra MSC-certificerede produktsalg til fonden og dette er kun begyndelsen, forklarer Rupert Howes til slut.
MSC, der er en non-profit organisationen, er stadig det eneste fiskemærke, der stiller egentlige, effektive værktøjer til rådighed, til forbedring af bæredygtigheden. Derfor beholder mærket med den blå fisk MSC sin stærke position på markedet i fremtiden, selvom konkurrenterne bliver flere.
Over 80 pct. af det danske fiskeri er MSC-mærket.
Du kan læse hele Marine Stewardship Council årsrapport 2020-21 her