Det ligger ikke i kortene for Miljøminister Ida Auken, at give erstatning for sælskader, med den begrundelse, at der i Danmark ikke er tradition for sådanne erstatninger. Det skriver hun i et svar til Danmarks Fiskeriforening.
Trods bestanden af sæler, i de danske farvande, er vokset astronomisk fra sidst i 1970’erne, hvor der blev talt 1800 sæler og til sidste år, hvor tallet var eksploderet til ikke mindre end 16.000 sæler, har dette kun afstedkommet få sporadiske tilladelser til skydning af sæler og ikke som fiskerne havde håbet, en mere permanent løsning på sælproblematikken.
Det er noget der har fået Fisker Claus Stenmann Hansen fra Bornholm til at undre sig, da det beviseligt går ud over både fangsterne og redskaberne,når de grådige sæler er i området. Men nu går det også udover de raske torsk i området med sæler. Torsken bliver smittet med sælorm. “Så nu varer det ikke længe, før vi kan lukke butikken og sig tak for denne gang, siger den fortørnede fisker fra Svaneke. “Hvordan kan man stille sig så afvisende op, når hele vores eksistens grundlag er truet. Først spiser sæler vores fisk og ødelægger vores redskaber, og nu smitter de så de tilbageværende fisk med sælorm. Hvornår får ministrene Ida Auken og Karen Hækkerup øjnene op for, at ønsker man stadigt et bæredygtigt fiskeri ved de danske kyster, så skal der handles nu.”
Den tilbagelænede, afvisende og tilsyneladende lidt ligegyldige holdning, man har mødt fra både vores Miljøminister og Fiskeriminister side, når det drejer sig om at tage en beslutning om regulering af sæler, kan nu vise sig at få endnu værre og fatale følger.
I Berlingerne kunne man i sidst uge, netop læse professor Kurt Buchmann fra Institut for Veterinær Sygdomsbiologi ved Københavns Universitet, SUND, udtale, at igennem mere end 30 års forskning af Østersø Torsken, har de sidste par år radikalt ændret billede af dette, fra at have en Østersø uden sæler og uden sælorm i fiskene, til en Østersø med massere af sæler og til at man i dag finder sælorm i op til 20 procent, i specielt torsken fra Østersøen.
Et kæmpe økonomisk problem for fiskeriet og ligeså stort for industrien der forarbejder fisken til slutbrugeren. For selv om Kurt Buchmann nedtoner risikoen af at spise torsk fra Østersøen, og forklarer til Berlingske, at en eventuelt infektion, nemt kan kureres med en ormekur. Så forhindre det ikke forbrugerne i at fravælge fisk, når der er risiko for orm.
TV MIDTVEST sendte den 1. september dette indslag om sæler i de danske farvande – og fiskernes ønske om at genindføre jagten. Kan ses her nedenfor.
SÆLER Det er på høje tid der bliver tyndet ud i sælbestanden,den har i snart mange år tyndet kraftigt ud i de i forvejen få fisk der er i Limfjorden,også ved slusen ved hvide Sande er sælerne et problem,folk der skal leve af at bruge fiskeri kystnært burde have lov til at skyde dem ,dels ødelægger de grejerne og dels æder de hvad der måtte være af fisk i garnene,i undertegnedes ungdom,før eu diktaturet gik amok og forbød alt muligt fangede vi laks om vinteren i Østersøen,dengang tog sælerne sig for retterne når chancen var der,de har nok ikke skiftet menuen ud siden,så hvor er lystfiskerne i det her,de plejer nok at give lyd fra sig når noget eller nogen kommer for tæt på deres fisk,men måske er Ida Auken for stor en mundfuld selv for dem?