I den sidste desperate overtid i de endeløse forhandlinger mellem EU og Storbritannien er nu atter Corona-ramt og derfor syntes det endnu engang at forhandlingerne kan risikerer at ende ud i sort pessimisme.
Men de sorte skyer over skilsmisse-forhandlingerne er i opløsning og har spredt sig en smule, så der er blevet plads til lidt forsigtig optimisme med en lille lyserød sky, der har sneget sig ind over forhandlingerne, med en omend noget mikroskopisk chance for at nå i mål med et resultat.
Men det skal ikke ses som nogen garanti for en aftale. Man er før blevet slemt skuffet og denne gang er ingen undtagelse, så alle udtaler sig dæmpet og behersket positivt om mulighederne for en aftale. Det kom frem under et online virtuelt pressemøde afholdt af formanden for EU Kommissionen Ursula von der Leyen fredag, hvor hun luftede sin forsigtige optimisme inden søndages G20-Topmøde.
Her blev det dog slået fast endnu engang, at intet er aftalt – før alt er aftalt.
»Så der er ingen garanti for noget endnu,« fastslår EU formanden, selvom det i fredags forlød fra forhandlerne, at omkring 95 procent af en eventuel aftale mellem UK og EU skulle være på plads. »Efter flere ugers forhandlinger, næsten uden fremskridt, har vi alene de sidste par dage set større fremskridt end længe og noget mere bevægelse på de vigtigste forhandlinges-områder. Hvilket kun er godt,« siger EU formanden. Men det er stadig adgangen til fiskeriet i EU zonen og konkurrencen samt spørgsmålet omkring det juridiske, der fortsat er de helt store knudepunkter i aftalen, trods de tilsyneladende store fremskridt på konkurrenceområdet.
Flere løsninger har været på bordet, for at løse de sidste store knuder i aftalen:
- I forhold til fiskeriområdet har briterne tilbudt EU en overgangsordning på fiskeriet, hvor EU kan beholde store dele af sine kvoter, mens Storbritannien opbygger sin fiskerikapacitet.
- Storbritannien insisterer på, at der skal afholdes årlige forhandlinger om fiskekvoter, hvilket EU er stærkt imod.
- Briterne har tilbudt at oprette en form for kontrolinstans overfor britiske virksomheder der modtager statsstøtte.
- Men udarbejdelsen af sådanne kontrolregler, kræver at man ved hvorledes de britiske statsstøtteregler kommer til at se ud i fremtiden.
- Ligeledes bør der være en garanti for at organet kommer til at arbejde uafhængigt af regeringen.
Specielt på fiskeriområdet er det derfor fortsat uklart, hvad der skal ske, når først briterne har opbygget sit eget fiskeri og sin egen fiskeindustri samt -kapacitet.
Når det gælder tidslinjen og tids-horisonten, så er tidspresset ekseptionelt højt, siger formanden for EU Kommissionen og for at det ikke er nok, så er EU’s chefforhandler Michel Barnier gået i selvisolation i ti dage. Hvilket medfører at de fremtidige møder omkring UK og EU’s skilsmisse, foregår via video-konferancer.
Men ifølge EU formanden Ursula von der Leyen, er det ikke dét største problem. Istedet er oversættelsen af traktat-teksten til EU’s 24 officielle sprog, et større problem, da hun ikke mener det vil være muligt rettidigt at oversætte til de mange sprog, inden EU Parlamentet, der mødes for sidste gang i år mandag den 14. december, skal godkende aftalen. Det giver en helt ny deadline, nemlig onsdag den 16. december 2020.
Går en godkendelse igennem inden onsdag den 16. december 2020, så skulle det lige være muligt, at lade champagne-propperne springer og de første nytårsraketter skyde til vejrs.