Forskere fra fem lande, med makrel-interesser i det nordøstlige Atlanterhav; Norge, Island, Færøerne, Grønland og Danmark havde mellem onsdag den 1. juli og tirsdag den 4. august deltaget i makreltogtet under »International Ecosystem Summer Survey in the Nordic Seas (IESSNS).
Med 6 indlejet fiskefartøjer;
- Kings Bay og Vendla fra Norge
- Tróndur í Gøtu fra Færøerne
- Àrni Fridriksson fra Island
- Eros fra Grønland
- Ceton fra Danmark
havde man i sommerhalvåret indsamlet store mængder data, med alt fra angivelsen af makrellens migration og meget andet samt ikke mindst økologien i det nordøstlige Atlanterhav (NEA) i løbet af makrellens sommerfodrings-migrationsfase i Nordsøen.
IESSNS makrel-indeks rækker helt tilbage til 2010 og siden 2016 er der også foretaget systematisk akustisk estimering af både norske sild (Clupea harengus) samt blåhvilling (Micromesistius poutassou). Data, der betragtes som et potentielt input til bestands-vurderingen, hvis målinger og rapporter dækker over en given periode.
Desuden er IESSNS en pelagisk økosystem-undersøgelse, der indsamler data om oceanografien, plankton og andre fiskearter, der også omfatter klumpfisk og atlantisk laks.
Forskerne fra de forskellige lande har nu sammenlignet resultaterne fra årets makrel-togt i en endelig international togt-rapport.
Du kan læse hele rapporten her
I det årlige togt, er der brugt specialdesignet trawl, som sættes over faste kurslinjer, for at få et så nøjagtigt og sammenligneligt billede af hvor mange makrel der er i havet, fra år til år. Dette resultat, er ét af flere vigtige målinger, som forskerne bruger til at anslå hvor stor makrelbestanden egentlig er. Fra dette udspringer alle anbefalinger samt kvoteråd for makrel i området.
Dette års makreltogt har været usædvanligt godt
Aldrig er der målt så mange makrel på et togt og estimatet for makrel er da også det højeste som nogensinde er givet, siden makrel-togterne gik i gang, fortæller den internationale togt-koordinator Leif Nøttestad fra Norge.
Han præsenterede resultaterne for det Internationale havforskningsrådet (ICES) og forklarede videre, at man ikke havde fundet makrel i grønlandsk farvand og at man ligeledes havde oplevet en reduktion af makrel i islandsk farvand i forhold til tidligere. Men samtidig er der registreret en øgning af makrel i den centrale og nordlige del af Norskehavet, fortæller Nøttestad videre.
Der blev fundet betydeligt flere makrel i år end i fjor, hvorved trawltogtets bestandindeks for makrel blev målt til 7 procent højere i tons sammenlignet med sidste år. De bedste årgange med flest makrel var i årgangene fra 2010 og 2016 samt 2011, 2013 og 2014.
Den geografiske kortlægning har dækket næsten 3 millioner kvadratkilometer i 2020, fuldstændigt som i årene 2017 til 2019. Dertil skal lægges ca. 0,26 kvadratkilometer, som blev kortlagt i Nordsøen i juli måned. Men resultaterne herfra bliver ikke brugt i togtindekset endnu.
Du kan læse hele artiklen fra det norske havforskningsinstitut her