Kort før jul annoncerede den norske fiskeminister Odd Emil Ingebrigtsen, i Stortinget, det norske parlament og lovgivende forsamling, at der ikke ville være adgang i de norske farvande for hverken britiske eller europæiske fiskere, så længe der ikke var styr på Brexit. Adgang til farvandet blev gjort betinget af en Brexit-aftale.
Den norske beslutning om, at lukke af for europæiske fiskere i deres farvand, havde mere karakter af et politisk magtspil, som især har fået store konsekvenser for fiskerne fra de øvrige nordiske lande, som Danmark og Sverige. (red. Så meget for nordisk solidaritet..)
Men selv efter Brexit-aftalen kom på plads mellem jul og nytår, så er norsk område fortsat ikke åbnet helt op. Man måtte, pga. det sene tidspunkt Brexit- og handelsaftalen mellem EU og Storbritannien kom i land, i hast forhandle en midlertidig aftale på plads om adgangen til norsk farvand.
Den 6. januar 2021 skrev EU og Norge så under på en foreløbig aftale, der gav begrænset adgang til Norsk område i Skagerrak, som kun er gældende januar måned ud. Det blev til en adgang for kun 17 danske og 14 svenske fartøjer i Skagerrak.
(Red. FF – Man kunne måske fra EU Kommissionens side have lagt lidt mere pres og tryk på de norske myndigheders beslutning, ved eventuelt at true med at stoppe for al eksport af norsk fisk til hele det Europæiske marked. Det ville måske i højere grad have afspejlet en mere retmæssig magtbalance i forhandlingerne. Men som i alle andre Fiskeri-relaterede forhandlinger, trak EU heller ikke denne gang dette kort)
Èn ulykke rammer sjældent alene
Det kan den 39-årige fisker Asger Christiansen fra Hanstholm tale med om. Overfor Nordjyske.dk fortæller den nordvestjyske fisker om de besværligheder, som først Brexit-aftalen har givet af bekymringer og omkostninger samt næstefter Norges vrangvillighed med adgangen til norsk farvand, som topper situationen for Hanstholm Fiskeren, som nu befinder sig blandt en hel flåde af danske og udenlandske fiskefartøjer i Skagerrak. Her kæmper man om de sidste fisk, med mange andre fartøjer der også er udelukket fra norsk farvand, hvor de ellers plejer at fiske i vinterhalvåret.
Jyske Rev
Til den nordjyske avis forklarer Asger Christiansen, at det er mange år siden han sidst har fiskede i dette område omkring det gule rev, og det er da heller ikke med hans gode vilje, at han er vendt tilbage til denne fiskeplads. »Det er bare for at fange et eller andet, måske nogle rødspætter. Jeg har ikke den store tro på, at vi fanger noget, men vi er nødt til at gøre forsøget,« fortæller han. Normalt ville han med fartøjet HM 120 »Astoria« fiske i norsk farvand, men må nu istedet kæmpe og slås om pladsen i og omkring det Jyske Rev, med alle de andre fiskere, der også kun venter på at fiskefelterne i Norge lukkes op.
Vejret driller også – så problemerne er ikke kun økonomiske
Aftalen med briterne får en barsk medfart af den 39-årige fisker, der mener briterne glemte noget, da man forlangte 25 procent af de europæiske fiskekvoter – for de tog ikke gælden med sig. En kvote-gæld som de fleste fiskere stadig skal betale af på, selvom nogle af disse nu er foræret væk af EU til briterne. Bankerne skal jo fortsat have deres penge.
Det er nu blevet forværret af den Norske lukning af deres fiskefelter for danske fiskere, der nu mangler den indtjening som de tidligere har kunnet oppebære på denne årstid. Så udover at betale til noget man ikke har, så mangler man også indtjeningen, for noget man ikke må fiske. Det er dobbelt op på den negative spiral, der nu med de næste par dages stormende kuling i det nordjyske, ikke gør situationen bedre.
Til Nordjyske.dk sætter fisker Asger Christiansen streg under, på spørgsmålet hvor længe man økonomisk kan holde til det? »Det må du spørge banken om, hvor længe vi kan holde os sejlende. Vi har store udgifter og er enormt hårdt presset økonomisk. Det pres forsvinder ikke, når vi engang kan komme ind i norsk farvand, for vi har også måtte afstå en masse fisk i kvoter ovenpå den elendige Brexit-aftale. Der skal ske noget for dansk fiskeri, ellers kommer det til at gå galt,« er den barske kommentar fra Hanstholm fiskeren.
Embedsmænd fra EU og Norge har travlt med at forhandle fiskeriaftalen for resten af 2021 mellem Norge og EU på plads i disse dage og håbet er, at det sker inden denne måneds udgang og derfor kan gælde fra 1. februar 2021.