Loppa hovedkappe- og rensemaskine har fået et kæmpe gennembrud i Grønland
En af Havfront,s hovedkappe- og rensemaskiner installeret på det grønlandske fiskefartøj Cecilia foto: Havfront

Loppa hovedkappe- og rensemaskine har fået et kæmpe gennembrud i Grønland

Der har været en stor stigning i efterspørgslen efter den mindre og meget kompakte hovedkappe- og rensemaskine »Loppa«, udviklet af det norske selskab Havfront. En maskine som nu også har fundet vej til den grønlandske kystfiskerflåde.

Efter et par år med test og forsøg er der nu omkring femten maskiner i drift til søs og Havfront er i gang med at producere yderligere fem, og der er flere på vej.

Nu er salget startet op i Grønland med tre »Loppa« hovedkappe- og rensemaskiner installeret i kystfiskerflåde, og den første har allerede fået tilfredse tilbagemeldinger fra en grønlandsk besætning, der er utroligt tilfredse med »Loppa« ombord, der har gjort livet betydeligt lettere for besætningen.

Havfront er en del af Måløy’s Maritime Group (MMG), og ifølge virksomhedens daglig leder Marius Strømmen er »Loppa« hovedkappe- og rensemaskine monteret på tre 15 meter både her i sommers.

Noget der har gjort salgsprocessen og introduktionen noget nemmere, har været at have MMG-projektleder Laetitia Pipaluk Rosing med, som en del af holdet. Hun stammer fra Nuuk i Grønland og har bidraget betydeligt med sprogfærdigheder og den kulturelle forståelse samt været et uundværligt bindeled mellem sælger og køber.

»Fiskere i Grønland har længe været på udkig efter en maskine, der håndterer hovedkapning samt rensningen af fisken om bord,« forklarer Marius Strømmen og tilføjer, at i Grønland skal alle fisk renses og slagtes inden de landes, hvilket kan være et tungt og slidsomt arbejde på en lille båd. Mangel på mandskab ombord, har også været et tiltagende problem, hvorfor det har været vigtigt for de grønlandske fiskere, at forenkle processen fra fisken kommer ombord til den ligger i lasten, så der bliver mere tid til det væsentlige, nemlig selve fiskeriet.

»Torskefiskeri i Grønland er i vækst,« fortæller servicechef Martin Lie. »Fisken skal slagtes og gøres klar til levering. Et arbejde som fiskerne selv skal gøre, da Fiskemodtagelses-faciliteterne i store dele af Grønland er meget beskedne. Så med »Loppa«, har den norske producent Havfront fundet en maskine, som gør processen lettere og mere smidig ombord og som derfor nu også efterspørges på mange mindre både. En udvikling som gør livet som fisker lettere, hvilket Havfront er yderst stolte og meget tilfredse med.

Verdens mindste hovedkappe- og rensemaskine
»Loppa« er meget let og samtidig også den mindste maskine af sin art på markedet WorldWide. Med kun 1,20 meter i højden, har den kun behov for mindre end en halv kvadratmeter dæksplads og med en lav vægt på kun 200 kg, er den særdeles nem at installere. Ifølge Martin Lie er det også nem at vedligeholde samt rense, hvilket mange fiskere er glade for.

Maskinen kan håndtere fisk i størrelsen fra 1 til 10 kg, og med 20 fisk pr. minuttet er det muligt for blot en enkelt operatør at klare denne proces, istedet for at hele besætningen involveres i dette arbejde, som man oftest ser det.

Niels Boasson fra den grønlandske KNAPK (forening for fiskere og jægere i Grønland) er Havfront’s kontaktperson i Grønland. »Med gode forbindelser til den grønlandske fiskerisektor og med et pålideligt produkt, har den norske producent Havfront ingen bekymringer med at afslutte flere handlere med ›Loppa« hovedkappe- og rensemaskiner til Grønland, selvom det tager tolv timer at rejse dertil, med en tidsforskel på hele fire timer,« understreger Martin Lie og tilføjer videre, at et antal redere og fiskeskippere i øjeblikket overvejer »Loppa – maskinen«, efter sommerens salgsrunde i Nuuk. Hvilket Marius Strømmen er yderst tilfreds med og han glæder sig samtidig over, så mange grønlandske fiskere udtrykker tilfredshed med pålideligheden og effektiviteten af »Loppa’s« hovedkappe- og rensemaskine, som han ser det,  har et kæmpe potentiale  i Grønland.