Folketinget kom i sommers med forslag om, at skære i antallet af licenser for Muslinge- og Østersfiskeriet i Limfjorden, for at beskytte Limfjordsfiskerne.
»Helt forkert,« siger blandt andet formanden for Sillerslev Fiskeriforening Svend Søe Bonde, der her i et indlæg argumenterer for sin og andre fiskeres holdning, til politikernes indblanding.
Svend Søe Bonde mener at skærer man i antallet af licenser, får man »afvikling i stedet for udvikling« i dette muslinge- og østersfiskeri. Han mener med Christiansborg politikernes indblanding rammes muslingefiskerne i Limfjorden hårdest.
I følge formanden har muslingefiskere igennem årerne investeret efter udviklingen og har lånt mange mio. kroner til køb af fiskefartøj og betalt mange mio. kroner for kvoterne. Investeringer der har givet grundlag for et bæredygtigt fiskeri i Limfjorden.
»Men tages 1 muslingkvote og 1 østerskvote fra os,« påpeger Svend Søe Bonde, »kan det medfører afvikling af virksomhederne i stedet,« understreger han med alvorlig mine.
Formanden forklarer videre, at licenserne for Muslinger, idag ser således ud. »Vi må nu eje 8% (4/50) af kvoten, men skal måske reduceres til 6% (3/50). For Østers ser det således ud. Vi skal måske reduceres fra 3,88% (4/103) til 2,91% (3/103).«
Det skal holdes op mod, at 1 Rejerfisker må eje 15 % og 2 rejefiskere må eje 20% i dag. Men Limfjords-fiskerne skal reduceres til ovennævnte licenser.
Omkring de nuværende ejerskabsregler for FTA-andele »blåmuslinger og østers« på Limfjorden, hvor en person eller selskab må være ejer af 2 fartøjer med 2 FTA-andele af blåmuslinger og 2 FTA-andele af østers ændres, så man enten kan have ejerskab som nu, eller være ejer eller medejer af 1 fartøj med 4 FTA-andele af blåmuslinger og 4 FTA-andele af østers.
Centralforingen for Limfjorden og Danmarks Fiskeriforening samt Sillerslev Fiskeriforening m.fl. kan anbefale dette forslag, som iøvrigt også er i overensstemmelse med forslag drøftet på generalforsamling i Centralforeningen for Limfjorden.
Svend Søe Bonde uddyber her hvor vigtigt, det er med 4 muslingeandel og 4 østersandele pr. fisker på 1 fiskefartøj. En 4/4 model, som efterfølgende også er blevet bakket op af Udenrigsministeriet.
»Vi har fuldt Muslingepolitikken, og igennem mange år udviklet et bæredygtigt muslingefiskeri og efterfølgende østersfiskeriet,« pointerer Svend Søe Bonde, »hvor der var et klart politisk ønske om at reducere antallet af muslingefartøjer på Limfjorden. I dag er der sket en tilpasning og regulering af fiskeriet på baggrund af de 4 + 4 FTA andele,« forklarer Svend Søe Bonde videre, »så vi i dag har et bæredygtigt fiskeri, hvor vi har moderniseret vores fiskerfartøjer, så det giver et samlet muslinge- og østersfiskeri i balance.«
»Det vil sige at fiskerflåden er tilpasset de regler vi har haft i mange år. Nemlig at kunne fiske 4 muslingeandele og 4 østersandele efter fiskerne har investeret mange mio. kroner i fiskefartøjerne. Det har givet en fornyet tro på vores fiskerihverv i Limfjorden, både unge fiskere samt ældre fiskere, har nu fået en fælles tro på fremtiden og som derfor har investeret i Limfjorden, som nu er både bæredygtigt og erhvervsøkonomisk fornuftigt og balanceret,« understreger Svend Søe Bonde.
Reduceres til 3 muslingeandele og 3 østersandele
»Dette vil konkret medføre, at vores fiskeri bringes i alvorlig ubalance. Et fiskerfartøj, som før fiskede efter 4 muslingeandele og 4 østersandele, vil mangle den sidste fjerde andel. Den andel som skulle give lønnen, hvor de øvrige 3 andele betaler de fast udgifter, som lån mv,« påpeger Svend Søe Bonde. Det vil ifølge formanden for Sillerslev Fiskeriforening også få bæredygtige konsekvenser, med større Co2 udledning, hvis nr. 4 andel ikke er med i Havn og der skal et nyt fiskefartøj derfor ud at fiske og have mange times ekstra sejlads for. Netop dette, har der ellers været et politisk og et fælles ønske om bliver afviklet.
I den forbindelse nævner Svend Søe Bonde; »Det skal nævnes, at vi nu både fisker bæredygtigt og helt i takt med naturen, efter DTU-bestandsvurderinger«.
Muslinger og østersfiskeriet foregår selv om fartøjet har 4 muslinge- og 4 østersandele: 1 til 3 dage i ugen og tages 1 andel fra, bliver det måske til kun 1 til 1½ fiskedag om ugen.
En forårssæson og en efterårssæson, østersfiskeri i ca. 10 til 14 uger om året og muslingefiskeri ca. 30 til 35 uger om året
Kilde: indlæg fra Sillerslev Fiskeriforening ved formand Svend Søe Bonde FiskerForum.dk