Det skriver den uafhængige tænketank for de grønne erhverv, Growz.dk på et facebook opslag. Sammenligningen af målinger er yderste overraskende.
For sjov prøvede tænketanken Growz.dk, at sammenstille kvælstof-koncentrationen fra Vejle Å (hvoraf en stor del jo kommer fra marker) – med Vejle Renseanlæg. Begge former for rensning skal jo »spise kvælstof« – hhv. via planter (landbruget) og via mekanisk og biologisk rensning (offentlig rensningsanlæg) – for til sidst forhåbentligt at tabe så lidt som muligt til miljøet.
Det er tydeligt, at Vejle Å – trods det faktum, at den også modtager spildevand – har markant lavere kvælstof-koncentrationer end Vejle Renseanlægs udledninger.
Det er da tankevækkende, at landbruget og naturen er et bedre filter end teknologiske landvindinger der skal redde miljøet fra byens ekskrementer.
Det er også tankevækkende, at der i 2023-24 har været markante stigninger i koncentrationen af kvælstof fra renseanlægget – endda inden det rigtigt begyndte at regne.
- PS: De mindre renseanlæg i Vejle – der håndterer mindre mængder af spildevand – renser markant bedre. De ligger typisk omkring det halve koncentrationsmæssigt af det store central-renseanlæg – altså ned omkring Vejle Å’s tal. Det er lidt underligt, for det store anlæg burde have de bedste teknologier og derfor også skulle kunne rense bedre.
- PPS: Gennemsnitsmæssigt for renseanlæg i Danmark ligger man omkring 5 mg/L. Vejle Å’s total-kvælstof-indhold er omkring 2 mg/L i snit over året. Danske åers gennemsnits-kvælstof-indhold er ca 3,7 mg/L. Alle tallene er faktisk ret lave og afspejler store reduktioner over de sidste 20 til 30 år!