DCE (Det nationale Center for Miljø og Energi) har i 2016 udsendt en rapport om »Konflikter mellem sæler og fiskeri i Danmark« med baggrund og studier i sælers biologi og interaktioner med fiskeriet.
Med forfatterne til rapporten, der blev finansieret af Naturstyrelsen samt Miljø- og Fødevareministeriet, har Anders Galatius, Morten Tange Olsen og Jonas Teilmann i tre år belyst biologien hos de to sælarter, spættet sæl og gråsæl, i forhold til de problemer de skaber for de danske fiskere.
Går man ca. fyrre år tilbage i tiden, var der kun et forholdsvis mindre antal spættede sæler tilbage i Danmark, hvor gråsælen var fuldstændigt udryddet. På den baggrund blev der iværksat en forvaltningsplan, der skulle øge antallet af både spættet sæt og gråsæler. Det er nu lykkedes, næsten for godt, for sælerne har de senere år voldt fiskerne voldsomme problemer.
Det øgede antal sæler, har ikke kun medført flere rapporter om ødelagte og skambidte fangster, men også tab af fiskeudstyr og redskaber. Ligeledes er trykket fra de mange sæler, én af årsagerne til, at fiskene jages ud af vigtige fiskeområder.
Rapporten fra 2016 fra Aarhus Universitet, Institut for Bioscience og Statens Naturhistoriske Museum på Københavns Universitet, »Konflikter mellem sæler og fiskeri i Danmark«, præsenterer studier i;
- sælernes historie og betandsudvikling i Danmark
- erfaringer med jagt og regulering af sæler i Danmark og udlandet
- sælernes populationsstruktur
- fødevalg hos sælerne
- deres mere direkte interaktioner med fiskeriet gennem interview med garnfiskere
- undersøgelse af satellitmærkede sælers bevægelser i forhold til garnfiskeriet.
Du kan læse hele rapporten her