Hanstholm: Ingen fiskere er i tvivl om hvor stor en uvurderlig hjælp de lokale kystredningstjenester er for sikkerheden på havet. Når ulykken er ude, så er hjælpen hurtigt fremme, med de hurtigtgående redningsbåde. Men den tid kan være ovre nu.
Kystredningsstationen i Hanstholm er hårdt presset – der mangler frivillige redningsfolk, skriver Nordjyske.
Avisen har talt med stationsleder for Redningsstationen i Hanstholm, Morten Olsen, der trods tidligere advarsler om mandskabsmangel, nu står med problemerne tæt inde på livet, med for få frivillige redningsfolk.
Selv siger Morten Olsen, at de manglende frivillige i kystredningen er katastrofal. Det betyder at presset øges på de fire fastansatte, som i dag udover stationslederen, består af to bådsmænd og en bådsfører.
»Engang for små 10 år siden, havde Kystredningsstationen i Hanstholm folk på venteliste, men det var dengang. I dag er frivillige redningsmænd desværre blevet en mangelvare,« forklarer den nordjyske stationsleder, der frygter at man inden alt for længe kan stå med det problem, at man ikke kan bemande redningstjenestens store redningsbåd, MRB »CB Claudi«, der kræver en besætning på mindst fire mand for at komme i auktion.
Ofte er begge redningsbåde på havet samtidig
Med stationens normering på otte frivillige redningsmænd, kan det knibe med bemandingen når begge redningsbåde sendes afsted. Specielt når man som nu står og mangler fire frivillige mænd ud af otte. Men dette er nu reduceret yderligere til kun to frivillige til rådighed, da én er sygemeldt og en anden er på et længevarende kursus udenbys.
»Så situationen presser til«, for i ni ud af 10 tilfælde er både MRB »Claudi« og stationens lette, hurtiggående FRB båd i aktion på samme tid, hvilket kræver mindst seks mand ialt, forklarer en bekymret Morten Olsen, der sætter alvoren i perspektiv, når man på kystredningstjenesten fra nytår kun råder over en reserve på én mand – hvor der normalt skulle være fire ekstra.
Redningsstationen er helt afhængige af frivillige redningsfolk. Folk der med kort varsel kan rykke ud, når der er brug for dem.
Stationen er normeret til fire fastansatte redningsmænd og otte frivillige, der skiftes til at være på kald. Herudover har stationen yderligere en reserve på fire mand. Lige nu er antallet af frivillige på fire, men kun to er til rådighed. Fra årsskiftet tæller stationens reserve en mand.
Stationsleder Morten Olsen konstaterer, at Hanstholm lige nu er den redningsstation, der er mest udfordret bemandingsmæssigt, men frygter, at andre stationer kommer i samme situation.
Du kan læse hele artiklen på Nordjyske.dk her (kræver abonnement)