Kystfiskerne i Foreningen for Skånsomt kystfiskeri, FSK skriver om sagen på deres hjemmeside og her er de helt klar imod disse forundersøgelser om ny sandsugning, da Foreningen mener planen er at udvide et allerede eksisterende område ud for Vedbæk. På den måde bliver fiskerne og fiskene igen taberne, pointerer FSK videre.
FSK skriver videre, at Firmaet Sten og Grus Prøvestenen A/S planlægger at hive 2.8 mio. m3 sand op af Øresund. De første undersøgelser af området starter efter planen først i september. Men falder undersøgelserne positivt ud for selskabet og viser det sig at Sten og Grus Prøvestenen kan bruge sandet, vil de efterfølgende søge om tilladelse til at suge sandet over en periode på 10 år.
Indvindingen skal ske ud for Vedbæk i Øresund ved Lous Flak.
Råstofindvindingen skal i givet fald foregå i det smalle farvand ud for Vedbæk ved Lous Flak. Trods viden om, at der i Øresund er meget få områder, som i løbet af et år ikke fungerer som levested for vigtige fisk for kystfiskeriet. Det betyder, at en udvidelse af tilladelser til råstofindvinding med stor sandsynlighed vil påvirke fiskesamfundet og kystfiskeriet negativt.
Undersøgelserne af havbunden vil komme til at foregår med høj- og lavfrekvente lyde. Det hverken undersøges eller diskuteres hvordan disse lyse kan påvirke fiskene og / eller fiskeriet.
Fiskerne er ikke taget med på råd
Ingen kystfiskere er blevet kontaktet af Sten og Grus Prøvestenen A/S.
Fisk er sårbare overfor lyd. FSK mener, det er nødvendigt med en gennemarbejdet analyse af, hvordan fisk reagerer på de forskellige lyde. Det kan eksempelvis have stor indflydelse på fiskeriet, hvis fiskene forsvinder som følge af forstyrrelser.
Også ålen kan blive negativt påvirket. Ålen begynder sin vandring imod Sargassohavet i den periode hvor undersøgelserne begynder. Men det undersøges heller ikke her, om støjen kan påvirke ålen negativt.
Kystfiskerne har dårlige erfaringer med sandsugning i Øresund. For eksempel er fiskeriet på dele af »Disken« i det nordlige Øresund markant forringet, som følge af den massive indvinding der fandt sted i 2013.
Kystfiskerne i FSK har indsendt et høringssvar til Miljøstyrelsen.
Du kan se de forskellige rapporter omkring sagen her: Kortlægningsprogram Geus-notat og en miljøvurdering af arbejdet knyttet til efterforskningen af Rambøll samt FSK´s kommentar til myndighedshøring af efterforskningsanmeldelsen
Kilde: FSK FiskerForum.dk